Vesti
Kultura

Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren "Kaktus" festival

Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Sa festivala Kaktus (Foto Kontakt)

Prvi dan festivala bio je rezervisan za likovno stvaralaštvo.

Mitrovičkoj publici, pored članova “Malog ateljea”, predstavili su se i klinci iz privatnog ateljea “Kameleon” iz Leposavića.

Osnivač “Kameleona” Vesna Sekulić, nije krila emocije i kazala je da je veoma ponosna na svoje đake.

“Naš atelje postoji godinu dana, ali mi smo za to vreme radili vredno i stvarali svašta nešto... Zato smo i rešili da vam se predstavimo ovde večeras", dodala je Sekulić.

Nakon otvaranje izložbe dečjih radova, dodeljene su i diplome članovima “Malog ateljea”, koji su redovno pohađali kreativne radionice i ostvarili najbolje rezultate.

Potom je održana interaktivna umetnička radionica.

U okviru ove trodnevne manifestacije, PKC “Akvarijus” će okupiti mališane iz različitih delova Kosova i Metohije, koji će svoju kreativnost iskazati kroz likovni, scenski i muzički vid umetnosti.

Subota je predviđena za ljubitelje scenske umetnosti. Biće izvedene tri predstave dečjih pozorišta sa Kosova i Metohije.

U nedelju, trećeg dana festivala, sledi poetsko-muzički program, gde će se po prvi put predstaviti novoformirani hor "Deca neba".

U programu će učestvovati i članovi pevačke sekcije iz Stanišora, koja okuplja decu iz Kosovskog Pomoravlja, kao i solo izvođači na gitari i pevanju iz Kosovske Mitrovice.

Zbog propisanih mera zaštite od širenja korona virusa, organizatori su bili prinuđeni da ograniče broj posetilaca na festivalu.

 Ostale vesti

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020