Vesti
Kultura

Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren "Kaktus" festival

Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Sa festivala Kaktus (Foto Kontakt)

Prvi dan festivala bio je rezervisan za likovno stvaralaštvo.

Mitrovičkoj publici, pored članova “Malog ateljea”, predstavili su se i klinci iz privatnog ateljea “Kameleon” iz Leposavića.

Osnivač “Kameleona” Vesna Sekulić, nije krila emocije i kazala je da je veoma ponosna na svoje đake.

“Naš atelje postoji godinu dana, ali mi smo za to vreme radili vredno i stvarali svašta nešto... Zato smo i rešili da vam se predstavimo ovde večeras", dodala je Sekulić.

Nakon otvaranje izložbe dečjih radova, dodeljene su i diplome članovima “Malog ateljea”, koji su redovno pohađali kreativne radionice i ostvarili najbolje rezultate.

Potom je održana interaktivna umetnička radionica.

U okviru ove trodnevne manifestacije, PKC “Akvarijus” će okupiti mališane iz različitih delova Kosova i Metohije, koji će svoju kreativnost iskazati kroz likovni, scenski i muzički vid umetnosti.

Subota je predviđena za ljubitelje scenske umetnosti. Biće izvedene tri predstave dečjih pozorišta sa Kosova i Metohije.

U nedelju, trećeg dana festivala, sledi poetsko-muzički program, gde će se po prvi put predstaviti novoformirani hor "Deca neba".

U programu će učestvovati i članovi pevačke sekcije iz Stanišora, koja okuplja decu iz Kosovskog Pomoravlja, kao i solo izvođači na gitari i pevanju iz Kosovske Mitrovice.

Zbog propisanih mera zaštite od širenja korona virusa, organizatori su bili prinuđeni da ograniče broj posetilaca na festivalu.

 Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020