Vesti
Kultura

„Misterija nestalog jajeta“ zbiližila decu u Gračanici

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici premijerno je izvedena predstava „Misterija nestalog jajeta“ lokalnog Amaterskog pozorišta (AP) "Janićije Popović". Ideja je bila da deca (glumci) uživaju, a kada vidim osmehe na njihovim licima, za mene je to najveći uspeh, kazala je nakon premijere rediteljka Jelena Đorđević. 
„Misterija nestalog jajeta“ zbiližila decu u Gračanici
Detalj iz predstave (Foto Kim)

Predstava „Misterija nestalog jajeta“ vodi gledaoca kroz duhovitu priču o nespretnom detektivu Hariju i njegovoj brižnoj sekretarici Matildi koji u prašumi pronalaze ostavljeno jaje. Oni kreću u potragu za lopovom koji je to jaje ukrao, ali i majkom kojoj je ono ukradeno.

Rediteljka je bila prezadovoljna nakon završene predstave, pre svega zbog sreće mladih glumaca.

„Izabrali smo komad koji nije naročito pretenciozan, zahtevan, ali je brz, dinamičan. Ideja celog procesa je da oni (deca) uživaju, da njima bude lepo. Kada vidim osmehe na njhovim licima, uzbuđenost pre predstave, meni je to najveći uspeh. Takođe, ova deca nisu imala dodirnih tačaka ni sa dramskom, ni sa lutkarskom umetnošću, i nisu se poznavala međusobno. Sada su se toliko zbližili, postali bliski i naučili su da rade kao tim“, kazala je Jelena Đorđević.

Mladi glumci iz AP „Janićije Popović“, koje radi u sklopu Doma kulture "Gračanica", su zadovoljni konačnim rezultatom i reakcijom publike.

“Glumom se bavim već par godina, prvi put imam malo dužu ulogu. Radujem se novim poduhvatima i predstavama”, kazao je Mateja Dimitrijević (14) koji u predstavi glumi detektiva Harija.

“Pripreme za predstavu su trajale dva meseca. Nije bilo toliko teško, a problem su nam predstavljali paravani koje smo morali da pomeramo. Uživao sam u pripremi”, rekao je Ognjen Jovanović (12), pripovedač.

“Sa našom nastavnicom Jelenom bilo je vrlo lako raditi, bilo mi je zadovoljstvo. Ranije sam glumila, ali u ovoj predstavi sam imala prvu ozbiljnu ulogu”, istakla je Janja Vujović (13) koja je glumila sekretaricu Matildu.

Deca u publici su večerašnju premijeru ispratila u prisustvu roditelja, učitelja i nastavnika. Tokom izvođenja, čuli su se aplazi i smeh, a na kraju i ovacije.

“Predstava je bila baš smešna. Najviše mi se doplao kada je detektiv tražio izgubljeno jaje”, kazala je kratko Andrijana.

“Predstava je bila super, dopalo mi se kada su našli jaje, kostimi su bili divni”, rekao je Danilo.

Pored dece iz Gračanice, predstavu su gledali i mališani iz Kosovske Mitrovice.

“Odlična je bila, zanimljiva. Svidelo mi se kada su tražili majku nestalog jajeta”, istakla je Teodora Jelić.

“Ima puno delova koji su mi se svideli, ne mogu da se baš odlučim”, bila je kratka Maša Milovanović.

“S obzirom da sam prvi put u Gračanici i da sam gledala predstavu, moram reći da sam prezadovoljna, kostimi su bili čarobni”, kazala je Sofija Sovrlić.

 

 

Aleksandar Gudžić je ispred Doma Kulture "Gračanica" najavio da će sa predstavom “Misterija nestalog jajeta” AP "Janićije Popović" nastupiti i u Prokuplju na festivalu "Lektirići ex Yu fest".

“Decu smo podelili u dve grupe. Prva grupa je večeras imala premijeru, u narednom periodu radićemo i sa drugom grupom, nakon čega će oni imati svoju premijeru. Ideja je da u naredom periodu ovu predstavu izvedemo u Šilovu”, kazao je on.

Reprizno izvođenje "Misterije nestalog jajeta" biće organizovano nakon predstojećeg “Grafesta”, a tokom decembra meseca, najavio je Aleksandar Gudžić.

Predstavu "Misterija nestalog jajeta" i Školu lutkarstva u Gračanici je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022