Vesti
Kultura

„Misterija nestalog jajeta“ zbiližila decu u Gračanici

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici premijerno je izvedena predstava „Misterija nestalog jajeta“ lokalnog Amaterskog pozorišta (AP) "Janićije Popović". Ideja je bila da deca (glumci) uživaju, a kada vidim osmehe na njihovim licima, za mene je to najveći uspeh, kazala je nakon premijere rediteljka Jelena Đorđević. 
„Misterija nestalog jajeta“ zbiližila decu u Gračanici
Detalj iz predstave (Foto Kim)

Predstava „Misterija nestalog jajeta“ vodi gledaoca kroz duhovitu priču o nespretnom detektivu Hariju i njegovoj brižnoj sekretarici Matildi koji u prašumi pronalaze ostavljeno jaje. Oni kreću u potragu za lopovom koji je to jaje ukrao, ali i majkom kojoj je ono ukradeno.

Rediteljka je bila prezadovoljna nakon završene predstave, pre svega zbog sreće mladih glumaca.

„Izabrali smo komad koji nije naročito pretenciozan, zahtevan, ali je brz, dinamičan. Ideja celog procesa je da oni (deca) uživaju, da njima bude lepo. Kada vidim osmehe na njhovim licima, uzbuđenost pre predstave, meni je to najveći uspeh. Takođe, ova deca nisu imala dodirnih tačaka ni sa dramskom, ni sa lutkarskom umetnošću, i nisu se poznavala međusobno. Sada su se toliko zbližili, postali bliski i naučili su da rade kao tim“, kazala je Jelena Đorđević.

Mladi glumci iz AP „Janićije Popović“, koje radi u sklopu Doma kulture "Gračanica", su zadovoljni konačnim rezultatom i reakcijom publike.

“Glumom se bavim već par godina, prvi put imam malo dužu ulogu. Radujem se novim poduhvatima i predstavama”, kazao je Mateja Dimitrijević (14) koji u predstavi glumi detektiva Harija.

“Pripreme za predstavu su trajale dva meseca. Nije bilo toliko teško, a problem su nam predstavljali paravani koje smo morali da pomeramo. Uživao sam u pripremi”, rekao je Ognjen Jovanović (12), pripovedač.

“Sa našom nastavnicom Jelenom bilo je vrlo lako raditi, bilo mi je zadovoljstvo. Ranije sam glumila, ali u ovoj predstavi sam imala prvu ozbiljnu ulogu”, istakla je Janja Vujović (13) koja je glumila sekretaricu Matildu.

Deca u publici su večerašnju premijeru ispratila u prisustvu roditelja, učitelja i nastavnika. Tokom izvođenja, čuli su se aplazi i smeh, a na kraju i ovacije.

“Predstava je bila baš smešna. Najviše mi se doplao kada je detektiv tražio izgubljeno jaje”, kazala je kratko Andrijana.

“Predstava je bila super, dopalo mi se kada su našli jaje, kostimi su bili divni”, rekao je Danilo.

Pored dece iz Gračanice, predstavu su gledali i mališani iz Kosovske Mitrovice.

“Odlična je bila, zanimljiva. Svidelo mi se kada su tražili majku nestalog jajeta”, istakla je Teodora Jelić.

“Ima puno delova koji su mi se svideli, ne mogu da se baš odlučim”, bila je kratka Maša Milovanović.

“S obzirom da sam prvi put u Gračanici i da sam gledala predstavu, moram reći da sam prezadovoljna, kostimi su bili čarobni”, kazala je Sofija Sovrlić.

 

 

Aleksandar Gudžić je ispred Doma Kulture "Gračanica" najavio da će sa predstavom “Misterija nestalog jajeta” AP "Janićije Popović" nastupiti i u Prokuplju na festivalu "Lektirići ex Yu fest".

“Decu smo podelili u dve grupe. Prva grupa je večeras imala premijeru, u narednom periodu radićemo i sa drugom grupom, nakon čega će oni imati svoju premijeru. Ideja je da u naredom periodu ovu predstavu izvedemo u Šilovu”, kazao je on.

Reprizno izvođenje "Misterije nestalog jajeta" biće organizovano nakon predstojećeg “Grafesta”, a tokom decembra meseca, najavio je Aleksandar Gudžić.

Predstavu "Misterija nestalog jajeta" i Školu lutkarstva u Gračanici je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023