Vesti
Kultura

Ministarstvo vratilo Kosovo i Metohiju u Zakon o kulturnom nasleđu

Ministarstvo kulture dostavilo je Skupštini Srbije novi predlog Zakona o kulturnom nasleđu koji se odnosi na nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije uključujući i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, rečeno je Beti u republičkom parlamentu.
Ministarstvo vratilo Kosovo i Metohiju u Zakon o kulturnom nasleđu
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

Pre desetak dana Ministarstvo kulture je bilo dostavilo Skupštini Srbije predlog Zakona o kulturnom nasleđu bez pominjanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo negativne reakcije i zabrinutost u javnosti.

Stranka slobode i pravde (SSP) je prva ukazala da se u predlogu zakona uopšte ne pominje Kosovo i Metohija, dok se Autonomna pokrajina Vojvodina pominjala šest puta.

Iz te stranke su istakli da je predlog Zakona o kulturnom nasleđu „samo još jedan u nizu dokaza kakva je stvarno priroda režima koji se hvali patriotizmom, a sve druge proglašava izdajnicima“.

Narodna stranka (NS) je zatražila da sporni predlog zakona bude povučen iz skupštinske procedure.

„Posledice usvajanja tog akta biće pogubne za buduću zaštitu ugrožene kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, upozorila je NS.

Nakon reakcija SSP, NS i brojnih poslenika kulture, Ministarstvo kulture je odlučilo da u predlog Zakona o kulturnom nasledju ubaci i Kosovo i Metohiju.

Na Kosovu i Metohiji se nalazi najznačajnija srpska kulturna i istorijska baština, a pod zaštitom UNESKO nalaze se srednjovekovni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.Ostale vesti

PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije
Udruženje književnika Srbije (UKS) uručilo je Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, u okviru Svetosavske svečanosti održanih u Beogradu, nagradu “Blagodarje” za trajni doprinos ugledu i razvoju UKS-a. Nagradu je u ime PKC “Akvarijus” primio umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ovog po mnogo čemu posebnog centra.
  • 28.01.2022
Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

  • 26.01.2022
Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022