Vesti
Kultura

Ministarstvo kulture Kosova: Među artefaktima u Beogradu i ’’Glumačka glava’’

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova saopštilo je da se među artefaktima koji se nalaze u Beogradu, a za koji oni tvrde da pripadaju Kosovu, nalazi i "Glumačka glava" iz drugog veka nove ere.

Ministarstvo kulture Kosova: Među artefaktima u Beogradu i ’’Glumačka glava’’
Artefakt Glumačka glava (Foto Tviter @Ministry of Culture, Youth and Sport)

Iz Ministarstva su na Tviter nalogu objavili fotografiju mermerne „glave glumca“, za koju navode da je otkrivena u starorimskom gradu Ulpijana na Kosovu.

"Mermerna ’Glumačka glava’ (2. vek nove ere), otkrivena je u severnoj nekropoli (Memoria) iz rimskog grada Ulpijana na Kosovu. Obično ukazuje na postojanje pozorišta ili Odeona u blizini", istakli su iz Ministarstva.

Još jednom su ponovili da Srbija više od 1999. godine „nepravedno" drži 1.247 artefakta.

"Više od dve decenije Srbija i dalje nepravedno čuva naše artefakte, kršeći Uneskovu konvenciju originalni sporazum za povratak i Ahtisarijev dokument", navelo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta.1247Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022