Vesti
Kultura

Ministarstvo kulture Kosova: Među artefaktima u Beogradu i ’’Glumačka glava’’

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova saopštilo je da se među artefaktima koji se nalaze u Beogradu, a za koji oni tvrde da pripadaju Kosovu, nalazi i "Glumačka glava" iz drugog veka nove ere.

Ministarstvo kulture Kosova: Među artefaktima u Beogradu i ’’Glumačka glava’’
Artefakt Glumačka glava (Foto Tviter @Ministry of Culture, Youth and Sport)

Iz Ministarstva su na Tviter nalogu objavili fotografiju mermerne „glave glumca“, za koju navode da je otkrivena u starorimskom gradu Ulpijana na Kosovu.

"Mermerna ’Glumačka glava’ (2. vek nove ere), otkrivena je u severnoj nekropoli (Memoria) iz rimskog grada Ulpijana na Kosovu. Obično ukazuje na postojanje pozorišta ili Odeona u blizini", istakli su iz Ministarstva.

Još jednom su ponovili da Srbija više od 1999. godine „nepravedno" drži 1.247 artefakta.

"Više od dve decenije Srbija i dalje nepravedno čuva naše artefakte, kršeći Uneskovu konvenciju originalni sporazum za povratak i Ahtisarijev dokument", navelo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta.1247Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023