Vesti
Kultura

„Minimalističke instalacije u prostoru“

Japanska umetnica Mariko Hori je održala samostalnu izložbu minijaturnih radova u Alternativnom kulturnom centru u Gračanici.
„Minimalističke instalacije u prostoru“
Sa izložbe (Foto Kim)

Manje slike i figure napravljene od jednostavnih materijala, koje je Mariko izložila, predstavljaju njeno prvo vizuelno iskustvo Gračanice. Ona je ovu ideju nazvala "minimalističke instalacije u prostoru".

„Tokom pripremanja izložbe sam se potrudila da se fokusiram na svakodnevni život na Kosovu. Recimo, u Gračanici možete videti puno kuća i zgrada, a kada ih ja predstavim na minijaturan način možda će ljudima manje privlačiti pažnju i ostaviti više prostora za razmišljanje o drugim, bitnijim stvarima. U suštini pokušavam da dam veću prednost prirodi i prikažem njenu superiornost. S druge strane, imam ideju da ovo može biti novi oblik arhitekture“, kazala je Mariko.

Mariko ističe da je u Gračanici doživela veliko gostoprimstvo.

„Ljudi su ovde stvarno prijatni i ljubazni. Zaista sam prihvaćena kao prijatelj čim sam došla“, navodi japanska umetnica.

Zamenik direktora Centra za mir i toleranciju, Bojan Teofilović je rekao je da je cilj izložbe bio da se posetiocima prikaže nešto nesvakidašnje.

„Posetioci su mogli da vide nešto njima nepoznato ali interesantno. Kolege iz AKC-a su se povezale sa Mariko i izložba je organizovana jako brzo“, rekao je Teofilović.

Izložbu su zajednički organizovali Alternativni kulturni centar i Centar za mir i toleranciju.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020