Vesti
Kultura

„Minimalističke instalacije u prostoru“

Japanska umetnica Mariko Hori je održala samostalnu izložbu minijaturnih radova u Alternativnom kulturnom centru u Gračanici.
„Minimalističke instalacije u prostoru“
Sa izložbe (Foto Kim)

Manje slike i figure napravljene od jednostavnih materijala, koje je Mariko izložila, predstavljaju njeno prvo vizuelno iskustvo Gračanice. Ona je ovu ideju nazvala "minimalističke instalacije u prostoru".

„Tokom pripremanja izložbe sam se potrudila da se fokusiram na svakodnevni život na Kosovu. Recimo, u Gračanici možete videti puno kuća i zgrada, a kada ih ja predstavim na minijaturan način možda će ljudima manje privlačiti pažnju i ostaviti više prostora za razmišljanje o drugim, bitnijim stvarima. U suštini pokušavam da dam veću prednost prirodi i prikažem njenu superiornost. S druge strane, imam ideju da ovo može biti novi oblik arhitekture“, kazala je Mariko.

Mariko ističe da je u Gračanici doživela veliko gostoprimstvo.

„Ljudi su ovde stvarno prijatni i ljubazni. Zaista sam prihvaćena kao prijatelj čim sam došla“, navodi japanska umetnica.

Zamenik direktora Centra za mir i toleranciju, Bojan Teofilović je rekao je da je cilj izložbe bio da se posetiocima prikaže nešto nesvakidašnje.

„Posetioci su mogli da vide nešto njima nepoznato ali interesantno. Kolege iz AKC-a su se povezale sa Mariko i izložba je organizovana jako brzo“, rekao je Teofilović.

Izložbu su zajednički organizovali Alternativni kulturni centar i Centar za mir i toleranciju.Ostale vesti

Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020