Milovanu Vitezoviću priznanje "Lazar Vučković"

Pesnički susreti "Lazar Vučković" održavaju se 52. put u organizaciji izdavačke kuće “Panorama" i lista "Jedinstvo”. U Domu kulture u Gračanici danas je održan pesnički čas i dodeljena nagrada “Lazar Vučković”. Ove godine to priznanje je pripalo poznatom književniku Milovanu Vitezoviću.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pesnički susreti "Lazar Vučković" (Foto Kim)

Ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Lazar Vučković“, proglasila je Rada Komazec urednica "Jedinstva" i časopisa "Stremljenje". Književnik Milovan Vitezović, koji je dobio ovo priznanje nije mogao da doputuje u Gračanicu zbog zdravstvenih problema.

„Poezija i eseji našeg poznatog književnika, Milovana Vitezovića, koji je nagrađen za pesništvo, koje je objavljeno u časopisu za književnost i kulturu „Stremljenja“ zaista zaslužuje nagradu. Ta njegova poezija vrvi od epskih i lirskih segmenata, raspevanosti, duhovne i rodoljubive tematike. Žiri je u tome bio jednoglasan, da ova prestižna nagrada pripadne Milovanu Vitezoviću“, kazala je ona.

Direktor nedeljnika „Jedinstvo“ Svetozar Vlahović, ističe da ovi Susreti imaju jedan stvarni značaj, a to je afirmacija pesništva, kao i jedan simbolični značaj opstanak srpskog kulturnog bića ovde. Kako kaže, Lazar Vučković je ostao da živi zbog svojih dela i pesničke simbolike.

„Mi čuvamo uspomenu na njega, istovremeno čuvajući i naš identitet, našu ćirilicu, jezik. Omogućavamo mladima da se, kroz naš časopis „Stremljenja“, na svoj način afirmišu, pokažu svoj talenat i opredeljenost za literarni život, za nešto što je iznad ove sfere običnog i trenutnog života. Nešto što traje u vremenu i što čini našu tradiciju tako značajnom i u svetu“, napominje Vlahović.

Radoslav Zlatanović, inače prijatelj književnika Lazara Vučkovića, kaže da je ovaj srpski književnik nesumnjivo bio i ostao jedan od najvećih kulturnih stvaralaca na KiM, pre svega, kao pesnik. On je ostavio trag i na stranicama „Jedinstva“, kao novinar i pisac nezaboravih reportaža koje su oslikavale dušu i likove ljudi na KiM, bilo koje nacionalnosti, prepričava nam Zlatanović.

„Njegova vrednost kao stvaraoca i kulturnog poslanika je nezaboravna, a evo i njegovo delo ne umire, samim tim što se ovi Susreti održavaju po 52. put. Oni čuvaju srpsku reč i deluju kao podstrekavajući element u razvoju srpske književnosti i uopšte književnosti na KiM. Mnogim mladim stvaraocima njegova književnost je uzor i inspiracija“, ističe on.

Pesnički Susreti „Lazar Vučković“, počeli su programom u Bogosloviji “Kirilo i Metodije” u Prizrenu, da bi se nastavili u Velikoj Hoči, Gračanici. Večeras će biti zatvoreni u Kosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane