Milica Kostić svojim slikama menja svet oko sebe

Izložbom slika Milice Kostić počelo je obeležavanje Vidovdanskih svečanosti u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Iako živi u moderno doba, ova mlada umetnica se opredelila za klasično slikarstvo, a njenim radovima dominiraju barokne kompozicije. U njoj se, kao i svima, bore dobro i zlo, a ta svoja osećanja je uspešno prenela na platno.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa izložbe slika Milice Kostić (Foto Kim)
  • autorka Milica Kostić

Milica Kostić je mlada slikarka rođena u Prištini, a detinjstvo je provela u Lapljem Selu. Studije likovne umetnosti je završila u Nišu. Autorka je više samostalnih izložbi, ali joj je ovo prva u rodnom gradu. Kaže da za umetnika sa Kosova nema boljeg povoda od Vidovdana za predstavljanje.

„Izuzetna čast što baš ovde u Srpskom kulturnom centru u Prištini izlažem svoje slike. U gradu u kome sam rođena, a ako znamo da veliki broj Srba ne živi više ovde, naša ljudska i moralna dužnost jeste da negujemo da čuvamo i da se borimo za našu istoriju, za našu tradiciju, za našu kulturu na ovim prostorima“.

Radovi koji su predstavljeni na izložbi nastali su tokom četvrte i pete godine studija na Fakultetu umetnosti u Nišu. Tamo je, kaže izučavala ljudske emocije, bavila se kompozicijom, svetlom, figuracijom i međuodnosom figura.

„Polazim od barokne kompozicije, ja se još uvek vraćam na klasično slikarstvo koje me je uvek zanimalo i na neki način one (slike) žive ovaj svet iako možda ne deluje da imaju ikakve veze sa današnjim svetom i sa današnjim problemima. Međutim itekako imaju, jer ono što je svima nama zajedničko, sve ono što nas povezuje bilo da je u pitanju čovek iz petnaestog veka ili čovek iz 21. veka jeste duša, duša je ta koja živi kroz nas“.

Njene slike „Vera“, „Ljubav“, „Nada“ ali i one koje nose naziv poput „Pohlepe“, „Ljubomore“ i „Besa“ ukazuju na konstantnu borbu dobra i zla koja se svakodnevno vodi unutar svih nas.

Poenta svih njih je, kaže, „promeni sebe, promenićeš svet oko sebe“.

Milica Кostić je rođena u Prištini 1991. godine. Završila je Gimnaziju - prirodno matematički smer 2010. godine. Iste godine upisuje se na odsek za likovne umetnosti na Fakultetu Umetnosti Univerziteta u Nišu. Master studije u klasi profesora mr Кatarine Đorđević završava 2016. godine.

Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji, a 2016. godine prvi put izlaže samostalno u Gračanici.

-2017. godine izlaže samostalno u Narodnom muzeju u Кragujevcu.

-2018. samostalna izložba u Narodnom muzeju u Кruševcu.

Nagrade:
Nagrada za najbolju sliku, Fakultet umetnosti u Nišu, 2014. godine.
WWК competition 3th place jury’s choice, 2017.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane