Vesti
Kultura

Milica Ivanović nalepša Kosovka devojka

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" u porti manastira Gračanica, pred više stotina ljudi, sinoć je održano ovogodišnje finale izbora za "Kosovku devojku". Titulu najlepše i najautentičnije je ponela Milica Ivanović iz Gračanice.
Milica Ivanović nalepša Kosovka devojka
Kosovka devojka i pratilje (Foto Kim)

U finalnoj večeri učestvovalo je devet devojaka. Prva pratilja je Anđela Staletović iz Štrpca, a druga Milana Stevanović iz Goraždevca.

Ovogodišnja "Kosovka devojka" je rekla da će ponosno nositi osvojenu titulu.

"Jako mi je drago što sam deo ove manifestacije i što predstavljam moju Gračanicu. Sve su devojke bile prelepe i konkurencija je bila velika", naglasila je ona.

Članovi žirija bili su: novinarka i predsednica organizacija Mis Srbije i Mis Crne Gore i vlasnica licenci za Mis sveta Vesna Jugović De Vinča, direktorka Narodne biblioteke "Gračanica" Brankica Kostić, šefica kabineta predsednice opštine Gračanica Kristina Slavić, načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović i predsednik poslovodstva JP "Površinski kopovi Kosovo - Obilić" Goran Arsić.

"Izbor za ’Kosovku devojku’ postoji 31 godinu, to je mnogo duže nego što mi imamo licencu za mis sveta. Meni je bila velika čast. Nas je bilo pet članova žirija i svi smo glasali za Milicu Ivanović iz Gračanice. Bila je najozbiljnija. Nositi tu titulu je jako vredna stvar, u zemlji ’Kosovka devojka’ treba da bude uzor, pi-ar i ambasador lepote za sve mlade devojke. Ovaj izbor je izuzetno vredan jer je uoči Vidovdana, povezuje najznačajniji datum srpske istorije i vere", kazala je Vesna Jugović i dodala da je žiri bio jednoglasan u odluci.

Manifestaciju "Izbor Kosovke devojke" pratio je kulturno umetnički program, a nastupili su ansambl "Venac" i brojni solisti koji su izvodili narodne izvorne pesme sa Kosova i Metohije.

Pevačica tradicionalnih pesama Katarina Bogdanović, koja je kao specijalna gošća prošle večeri ujedno prvi put boravila na Kosovu, oduševljena je manifestacijom u Gračanici.

"Velika je čast i zadovoljstvo biti prvi put na Kosovu, biti baš na ovom mestu. Jako sam srećna i puna emocija. Ova manifestacija drži do toga da očuva kulturno nasleđe Kosova i Metohije, a ja se nadam da sam večeras svojim koncertom doprinela malo tome", kazala je ona.

Večerasnjem događaju prisustvovali su episkop raško-prizrenski Teodosije, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, zamenik predsednice opštine Gračanica i predsednik Privremenog organa (PO) opštine Lipljan Milan Joksimović, predsednik (PO) opštine Priština Novak Živić, predsednik (PO) opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković, zamenica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić i drugi.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023