Vesti
Kultura

Milena Našpalić osvojila prvo mesto na festivalu "Dobro i ljubav"

Na Međunarodnom omladinskom festivalu mobilnog bioskopa "Dobro i ljubav" održanom krajem novembra u Rusiji, u kategoriji "Najbolji video" prvo mesto je osvojio kratki film snimljen mobilnim telefonom "Šta je sreća", čiji scenario i režiju potpisuje Milena Našpalić sa Kosova.
Milena Našpalić osvojila prvo mesto na festivalu
Milena Našpalić (Foto Privatna arhiva)

"Na festivalu su učestvovali mladi iz 17 zemalja, sa svih strana sveta. Bilo je simpatično kada je na svečanosti proglašenja pobednika, pročitano: Milena Našpalić, Srbija, grad Goraždevac", kazala je Milena za Kosovo Onlajn.

Milena Našpalić je rođena u Prizrenu, otac joj je paroh u selu Goraždevac kod Peći u Metohiji, gde trenutno živi njena porodica. Studira u Rusiji u Nižnjem Novogorodu, i student je treće godine Međunarodnih odnosa na Njižnjenovgorodskom državnom lingvističkom univerzitetu "N.A Dobroljubova", a vest o pobedi ju je zatekla u Goraždevcu, gde je došla na raspust i zbog pandemije koronavirusa nije mogla da se vrati u Rusiju.

Ona je navela da je na festivalu učestvovala iz znatiželje, kako bi se oprobala u toj sferi i da nije ni razmišljala o plasmanu.

"Naravno da mi je prijala pobeda, obradovala se moja porodica, naši prijatelji, komšije, koji su ustvari i akteri mog video zapisa. Festival mi je bio poznat, ali tek kada sam odgledala proglašenje, videla sam da je zaista bio na visokom nivou, osmočlani žiri su činili vrlo poznati i priznati režiseri, producenti i glumci, profesori, laureati najviših državnih priznanja u Rusiji", rekla je Milena.

Na pitnje gde je našla isnpiraciju i ideju za scenario, Milena je kazala da je bila vođena ličnim trenucima sreće, baš kako i završava scenario.

"2020. nas je naučila da je sreća u malim stvarima i veremenu provedenim sa porodicom", istakla je Milena.

Dodala je da je to bila prilika da svojim kolegama prikaže svakodnevni život u Srbiji.

"Na našem fakultetu su zbog pandemije sve aktivnosti on-lajn, predavanja, odbrana seminarskih, polaganje ispita. Često nam nestaje struja, pa se uspaničim, ali ide nekako. U svakoj nesreći ima i nečeg dobrog, sa porodicom sam, te svakodnevne kućne obaveze, čarke sa mlađim bratom i priče sa starijom sestrom su mi jako nedostajale", navela je Milena.

Osnovnu školu završila je u Gračanici, a srednju sa najboljim ocenama u Budimpešti, Srpsku gimnaziju "Nikola Tesla".

"Bilo je to neverovatna promena i iskustvo, svetla predivnog savremenog grada, mnoge stvari sam prvi put videla u životu. Otišla sam sa Kosova, nismo imali slobodu kretanja, vrlo siromašan društveni život, učili smo kad ima struje. Mnogo mi je nedostajala porodica, bila sam neutešna i ponekad me grizla savest i mnogo sam bila tužna što su uskraćeni za lepotu koja je bila svuda oko mene", kazala je Milena.

Ističe da se zaljubila u Rusiju, te da je velikim delom obišla zahvaljujući programima i organizaciji fakulteta.

"Rusija je predivna, tradicionalna zemlja, čiji su istorijski, kulturni, arhitektonski, pravoslavni dometi nedostižni. Naši profesori su neverovatni, svako predavanje iz bilo kog predmeta je prava avantura. Na fakultetu imam kolege koji su kao i ja stranci u Rusiji, jedan neverovatan sklad različitosti. Učimo jedni od drugih. Jezik sam savladala bez problema i zaista nisam pogrešila u izboru, za koji sam morala da se izborim. Porodica me je podržala iako im je daljina predstavljala najveći problem", zaključila je Milena.

Ona je navela da će nastaviti master studije vezane za međunarodne odnose, te da još uvek nije donela odluku u kojoj oblasti i na kom univerzitetu.

 Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021