Vesti
Kultura

Milanu Vasiću nagrada publike na festivalu u Rakovici

Milan Vasić, glumac Prištinskog narodnog pozorišta, dobio je nagradu publike na „Festivalu pobednika festivala“ u Rakovici. „Ovo je nagrada za naše Pozorište i celo Kosovo“, kaže Vasić za RTV Kim.
Milanu Vasiću nagrada publike na festivalu u Rakovici
Milan Vasić u predstavi Ženidba (Foto G. Andrejević)

Na sedmom festivalu u Rakovici, Vasić je nagrađen za ulogu Potkoljosina u predstavi „Ženidba“, koju je režirao Milan Karadžić.

„Bio sam jako uzbuđen kada sam dobio nagradu. To je druga nagrada u roku od četiri, pet meseci. Znam da i mom pozorištu jako znači. Mi smo tu da radimo što više i kvalitetnije. Svaka nagrada dobro dođe i za nas i za naše pozorište, ali i za celo Kosovo, sve Srbe na Kosovu koji nas vole, koje mi u neku ruku i predstavljamo“, kaže za RTV Kim glumac.

Posebno značenje ima to što je nagrada stigla od publike, kaže Vasić. „Mi ovaj posao radimo isključivo zbog publike, ne zbog žirija. Kada vam publika da nagradu to je mnogo draža nagrada“.

„Vidim da u poslednje vreme sve zavisi ko je u žiriju. Kada su obično glumci u žiriju onda nekako te nagrade ne idu baš kako treba, čini mi se. Sada su sve nagrade dali jednom pozorištu, a bilo je šest pozorišta. Ali eto, i u Jagodini i ovde za ovu ulogu sam ipak ja dobio tu nagradu. Kada kažem „ja“ mislim na svoje pozorište. Zbog toga mi je jako drago što je naše pozorište u neku ruku opet iznad mnogih pozorišta“, naglašava on.
Vasić napominje da predstava „Ženidba“ možda ima i najduži vek od svih predstava koje igra ansambl Prištinskog pozorišta.

„To je lepa, kvalitetna komedija. Gogolj je pisao, Karadžić režirao, dobra nam je glumačka podela i prosto iz tog razloga ta predstava traje i trajaće sigurno još dugo. Mi smo ovu predstavu već jedanaest puta igrali u Novom Sadu, pošto je kooprodukcija, i to pred prepunom salom, prošli celo Kosovo. Igramo je svuda“, ističe Milan Vasić.

Predstava „Ženidba“ premijerno je izvedena povodom jubileja prištinskog pozorišta u Domu kulture u Gračanici, u režiji Milana Karadžića, po tekstu Nikolaja Vasiljevića Gogolja, a rađena u kooprodukciji za Narodnim pozorištem u Novom Sadu.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022