Vesti
Kultura

Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući

U Domu kulture u Gračanici sinoć je održan Književni portret Milana Kneževića, kome je uručeno i priznanje „Velika Gramata“ Društva književnika KiM. „Ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“, poručio je u Gračanici pesnik i političar iz Podgorice Milan Knežević.
Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući
Milan Knežević u Grčaanici (Foto V. Ćup, Gračanica onlajn)

Književno veče Milana Kneževića započelo je stihovima, piše Gračanica onlajn.

„Razgovor sa mravima u sudnici Osnovnog suda“

Kakva li je vas to natjerala muka

Da ištete pravde trunku u Besudiji

Pokrali vas cvrčci, krpelj s mrtovg vuka?

Kako da objasnite gluvome sudiji

Da jedino samo u Ezopovoj basni

Sabirate mrave, travke i plastiku

I živite mravski, Bezbrižni i časni

Uz rani doručak i jutarnju gimnastiku.

Knežević je u Gračanici predstavio zbirku poezije „Robijaški refreni“ koji su nastali, kako je sam naveo, u periodu njegovog života koji je proveo po sudnicama i zatvorima.

„Znate u Podgorici ima jedan Osnovni sud. Tamo osim ljudi često možete da nađete i mrave u sudnicama, muve, leptire, a ja sam bio u sudnici gde su bili mravi. Dok sam čekao presudu, oni su mi pravili društvo i ova pesma je posvećena njima“, rekao je Knežević.

Osim što je pesnik, Knežević je i političar, osnivač je i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore i član predsedništva Demokratskog fronta.

Kaže da se uvek rado vraća na Kosovo i Metohiju.

„Sam osećaj dolaska u Gračanicu i našu svetu zemlju toliko je opisujuće divan, da ću vam vrlo kratko saopštiti da moji Kneževići vode poreklo upravo sa Kosova i Metohije i da ja kad god dođem ovde, ustvari vraćam se kući i to je jedan doživljaj koji ne može ništa da izbriše“, poručio je Knežević.

U ime Društva književnika Kosova i Metohije, Milanu Kneževiću uručeno je ugledno priznanje za književno stvaralaštvo i očuvanje srpskog jezika i kulture „Velika Gramata“. Priznanje mu je uručio predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije, Novica Sovrlić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću dr Radoje Femić govorio je o zbrici pesama „Robijaški refreni“ i istakao da upućuju na autentično biografsko iskustvo.

„Kamo sreće da je ovo stvar fikcionalne prirode, da je ostvareno mobilizacijom najzahtevnijih imaginarnih potencijala, naprotiv. Kao što smo čuli u uvodnom obraćanju našeg autora, reč je o jednom iskušenju, dakle životnom, autentičnom, autobiografskom iskušenju, koje pokazuje onu drevnu istinu o tome da lepota i patnja idu zajedno, da idu ruku pod ruku i da se na taj način, zahvaljući patnji, zapravo kristalizuje jedan poetski svet ili svet umetnosti koji ima univerzalno značenje“, rekao je dr Femić.

Književnik i direktor Doma kulture u Gračanici mr Živojin Rakočević ispričao je priču o pevcu, pesniku i praznini.

„Bio je jedan savršeni pevac koji je umislio da bez njega zora ne može svanuti, jer je on prvi tu zoru najavljivao. I bio je toliko savršeno uredan, da je jednog trenutka pomislio da nema zore bez njega i nema svitanja bez njega. U Crnoj Gori, u poslednjih 30 godina pojavio se jedan antipevac, koji nije mogao da zamisli nijedan glas, a da nije njegov. I 30 godina je oblikovao sve glasove Crne Gore u kojoj je reč navažnija. Oblikovao ih je prazninom i to je jedini vladar i diktator tog tipa koji je svoju prazninu uobličio u ideologiju“, naglasio je Rakočević.

Na Književnoj večeri na kojoj su se preplitale reči, priče, ali i pesme, upravo one koje se nalaze u zbrici pesama „Robijaški refreni“, Knežević se osvrnuo i na Davidov psalam 137 „Ako zaboravim tebe Jerusalime, neka me zaboravi desnica moja i dodao:

„Ako i mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“.

Književni portret Milana Kneževića organizovali su Dom kulture „Gračanica“ i Društvo književnika Kosova i Metohije.

 

 Ostale vesti

“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022