Vesti
Kultura

Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja "Večni trag"

Zbirka pesama "Večni trag" mlade pesnikinje Mile Mihajlović promovisana je večeras u Gračanici.
Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja
Mila Mihajlović (Foto Kim)

Knjiga je obljavljena pre godinu dana ali je zbog epidemiološke situacije promociju doživela tek večeras.

Stihovi, uglavnom ljubavnih pesama, ove šesnaestogodišnjakinje iz Rabovca kod Lipljana nastajali su u perodu od njenih dvanaest do petnaest godina. Oni su izraz prve mladalačke ljubavi i osećanja koja je gajila zbog neuzvraćenog.

"Ne možete da pišete, ukoliko niste tužni, ukoliko ne osećate neku vrstu tragične emocije. Ja ne smatram da moja dela poseduju neku enormnu umetničku vrednost. Za to treba i vremena a treba i veštine, smatram da ih još ne posedujem, ali sve kroz šta želite da prožimate svoje misli i osećanja na jedan efektivan način, sve se to rađa iz neke tuge i nekog bola. Najbolja umetnička dela još od antičkih vremena su nastajala zbog boli i tuge. Da je ova ljubav bila uzvraćena, "Večni trag" uopšte ne bi ni postojao", kaže Mila.

Iako veoma mlada, ova gimnazijalka odaje utisak zrele osobe sa snažnom emocijom. Kaže da se "ljubav ne vezuje za dob, jer se svi rađamo s ljubavlju".

"Stigla sam da volim zato što sam želela da volim i ne samo to. Smatram da je blagoslov da se jedno takvo osećanje gaji prema nekome".

Mila danas inspiraciju pronalazi i u drugim stvarima. "Emocija ne jenjava, ali ja odrastam i izlazim iz te svoje čaure i postajem leptir. Kako se menjaju moje fizičke karakteristike, tako se menjaju i psihološke, ali i način na koji gajim emociju i pronalazim inspiraciju za svoje pisanje".

U knjizi „Večni trag“ se nalazi 30 ljubavnih pesama u kojima, kako autorka tvrdi, može da se pronađe veliki broj devojaka.

Mila živi ljubav, a onima koji su je slušali večeras u Omladinskom centru u Gračanici poručila je da vole.

Inače, ovo je bila prva od dve promocije večeras.

Izdavač zbirke "Večni trag" je Književna omladina Srbije.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021