Vesti
Kultura

Mila Mihajlović nagrađena Pegazom za svoju zbirku "Večni trag"

Mila Mihajlović, mlada pesnikinja iz Rabovca sa Kosova, dobitnica je prve nagrade "Pegaz" za 2020. godinu za svoju zbirku pesama "Večni trag". Nagrada joj je dodeljena na pedesetoj godišnjici osnivanja Književne omladine Srbije.
Mila Mihajlović nagrađena Pegazom za svoju zbirku
Mila Mihajlović na dodeli nagrade (Foto privatna arhiva)

Mili je, osim "Pegaza" na svečanosti koja je održana pre dva dana u Ruskom domu u Beogradu, urečena i književna Povelja. Ceremoniji dodele nagrada prisustvovao i jedan od najistaknutijih srpskih književnika današnjice, akademik Matija Bećković.

Mila je, inače, zbirku pesama "Večni trag" objavila prošle godine a promociju je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, imala tek nedavno. Za nagradu je nominovana prošlog meseca.

"U trenutku kada sam čula svoje stihove, bila sam uverena da sanjam. Samo nekoliko momenata nakon toga, kada sam oslušnula ovacije publike shvatila sam da sam budna i da je sve oko mene apsolutno realno, a ne apstraktno. Uzimajući u obzir značaj ove nagrade i činjenicu da su laureati iste bile najsjajnije zvezde srpskog književnog neba, poput upokojene Isidore Bjelice, mislim da bi svaka reč koja bi za cilj imala da okarakteriše moje osećanje bila suvišna", izjavila je Mila za RTV Kim.

Nagrada "Pegaz" jedna je od najprestižnijih nagrada u oblasti srpske literature koja traje već 50 godina, a Mila je bila laureat za 2020. godinu u kategoriji poezije-zbirka ljubavne poezije.

Ovo je prva Miina nagrada za "Večni trag".

Na pitanje RTV Kim šta planira dalje i da li trenutno piše, Mila kaže: "Ja svakako i dalje nesebično stvaram i svoju pisanu reč ukrašavam iskrenom emocijom duše. Druga knjiga, koja je takođe zbirka ljubavne poezije je pripremljena i samo čeka da ugleda svetlost dana", ističe Mila.

Navodi da je nova zbirka ispunjena intrigom, osećanjima i bogatim lirskim gravurama.

Nagrade na osnovu književnog konkursa ,,Pegaz’’ za književne prvence, dodeljene su u pet kategorija, i to: za roman, za novelu, za zbirku priča, zbirku pesama i za zbirku priča i pesama.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021