Vesti
Kultura

Međunarodni dan Roma

Danas se obeležava Međunarodni dan Roma. Ovaj dan je prilika da se ukaže na težak položaj romske zajednice, konstantnu diskriminaciju, siromaštvo, problem sa obrazovanjem. Međutim, to je i prilika da se pokaže bogata romska kultura.
Međunarodni dan Roma
Sa nedavnog koncerta u Gračanici (Foto Kim)


Međunarodni dan Roma je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). To je i sećanje na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na kongresu je donešena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma "Đelem, đelem" (Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojka sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Romska zajednica je druga po brojčanosti, pored Srba, u opštini Gračanica pa je romski jezik jedan od dva u službenoj upotrebi u ovoj lokalnoj samoupravi.

Uprkos brojčanosti, Romi na teritoriji ove opštine uglavnom žive u lošim uslovima, siromaštvu.

Deca iz romske zajednice pohađaju školu u Gračanici i drugim srpskim sredinama na teritoriji ove opštine, a za potrebe njihovog boljeg obrazovanja u Gračanici postoji i Obrazovni kulturni centar.

Proteklih dana, uoči obeležavanja ovog praznika, održano je više manifestacija, a na jednoj od njih učestvovala je i operska diva iz Srbije Nataša Tasić Knežević.

Čestitke povodom Međunarodnog dana Roma uputili su američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer i šef Kancelarije EU Tomaš Sunjog.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023