Vesti
Kultura

Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku

U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
Kosovka devojka i njene pratilje sa gradonačelnicom Ljiljanom Šubarić (Foto Kim)

Za titulu "Kosovke devojke" takmičilo se dvanaest devojaka, iz različitih sredina na Kosovu. Sedmočlani žiri na čijem je čelu bila Milena Parlić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izabrali su Anastasiju Đorđević za drugu i Milicu Mitrović za prvu pratilju.

Marijana Simić iz Batusa izabrana je za najlepšu Kosovku devojku. “Nisam očekivala pobedu, sve devojke su bile lepe na svoj nači, svaka je imala prelepu nošnju. Htela sam da se prijavim još prošle godine, nisam imala dovoljno godina za učešće. Ostvario mi se san i želja, prijavila bih se opet sledeće godine”, kazala je Marijana Simić.

Milica Mitrović iz Babinog Mosta izabrana za prvu pratilju.

“Učešće mi mnogo znači zato što mi je to bila želja da se prijavim. Nije mi bitno da li ću da se osvojim neko mesto, nagradu,bilo mi je samo bitno da učestvujem. Nošnja je Prizrenska, iz našeg folklore”, kazala je Milica.

Anastasija Đorđević iz Kosovskog Pomoravlja izabrana za drugu pratilju. “Prijavila sam se kako bih ispunila želju svoje majke i tetke, ovo mi mnogo znači. Prijavila bih se i sledeće godine, nošnja je iz Kosovskog Pomoravlja”, kazala je Đorđevićeva.

Nakon proglašenja pobednice, Dragana Zečević clanica žirja istakla je da su imali težak zadatak, kao i da su sve devojke bile pobednice.

“Sve su devojke bile prelepe, posao žirja je bio jako težak, bili smo jednoglasni u izboru najlepše Kosovke devojke, prve i druge pratilje. Ova manifestacija izbor Kosovke devojke jedna od najposećenijih u okviru Vidovdanske svečanosti i ona pokazuje da zaista ovde pored duhovnosti vlada i lepota, pokazuje da ovde ima prekrasnih i prelepih devojaka, osim duhovonosti, vode računa i o telesnoj lepoti. Kosovka devojka je simbol i sinonim ne samo lepote, već i humanosti. Vidovdan je simbol, opstanka i postojanja na ovim prostorima,” kazala je novinarka Zečević.

Meštani koji su prisustvovali izboru "Kosovke devojke, istakli su da je važno čuvati tradiciju i kulturu.

“Koju god da su izabrali, ona je najlepša jer svaka od njih je Kosovka devojka. Kosovka devojka nije samo simbol lepote, ona je simbol hrabrosti, poštenja i otadžbine. Ovo je tradicija koja će se nadam se nastaviti”, kazala je Mirijana Lekić.

“Svaka devojka je ne svoj način lepa. Ova manifestacija je od velikog značaja za Srbe na ovim prostorima, tako i za očuvanje tradicije. Ovo je dan u oči Vidovdana to je povod da se što vise naroda skupi na jednom mestu”, kazala je Milica Mihajlović.

“Ova mnifestacija za mene i Srbe sa Kosova predstavlja nešto značajno, srpstvo, nešto veliko. Devojke su dostojno nosile nošnju, dostojne su svojih predaka.”, kazala je Danijela Simonović.

Manifestaciju "Izbor Kosovke devojke" pratio je kulturno umetnički program, uz nastupe više kulturno-umetničkih društava i brojnih solista koji su izvodili narodne izvorne pesme sa Kosova i Metohije.

Specijalni gost večeri bila je Danica Krstić etno pevačica. Ona je pevala narodne izvorne pesme, a za gračaničku publiku izdvojila je "Preleteše ptice lastavice”.

Događaju je prisustvovao vladika Teodosije, predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, Novak Živić predesdnik Privremenog organa Prištine, Milan Joksimović predsednik Prvremenog organa opštine Lipljan, kao i više stotina ljudi iz Gračanice i okolnih sredina. Događaj su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije.

 Ostale vesti

Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022