Vesti
Kultura

Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Mali svet Dejana Pavićevića
Ilustracija (Foto Radio Mitrovica Sever)

Pavićević je umetnik istančanog senzibiliteta, širokog nesputanog duha, a takvima nikada nije bilo jednostavno da postoje u nesenzibilnom svetu oštrih ivica, među ljudima zgrčenog i strahom od očekivanja sredine sputanog duha. Samo neko takav, ko u sebi nosi manire metrople, ume da u metropoli živi i da je uoči i u mitrovačkoj svakodnevici, piše Radio Mitrovica sever. 

“Dejan je uvek tu da nam izmami osmehe i dobru energiju, da nas natera da igramo, a evo, ako mi uspemo da mu uzvratimo pola od onoga što je on dao ovom gradu, mislim da bi bio srećan. On je to zaslužio jer je celu svoju dušu i svo svoje stvaralaštvo, dao ovom gradu. On u njemu živi i sada a svi smo svesni toga da ima mnogo veće domete” rekla je otvarajući izložbu akademski slikar Miljana Dunđerin i odbila da Dejanovo likovno stvaralaštvo ukalupi u bilo koji umetnički ram, jer kako kaže “svako ko se trudi da stvara jeste mali umetnik”.

A odabirom tehnika i pravaca, Dejan je pokazao da bi bio izvanredan u svim izdanjima. Ima tu akvarela, gvaša, tuša….Od impresionizma do pop arta u kome je možda i najbolji.

Pavićević se priseća da je najveću podršku dobio od svog nastavnika likovne kulture u osnovnoj školi Ibrahima Redžovića.

“Svim ovim tehnikama me je on naučio. Važno je da kažem da smo mi tada bili drugi u svetu, odmah iza Japana, na takmičenju školskih likovnih sekcija koje je održano u Tokiju” priča Dejan.

Dodaje da je svoj slikarski talenat malo zanemario jer se paralelno sa tim, ozbiljno bavi muzikom, ali i zbog obaveza u školi, gde radi kao nastavnik engleskog jezika.

Naziv izložbe je “Moj mali svet”. Pavićevićev svet čine njegove slike, njegova muzika, njegovi prijatelji koji su bili tu da daju podršku njegovom stvaralaštvu, ali i mnoštvo generacija učenika koji su od njega, pored engleske lingvistike, mogli da usvoje i taj nesvakidašnji, raskošan, metropolski duh. To valjda znači da kada ukapiraš da ovaj svet ide dođavola, kreneš da rađaš jedan novi svet. Možda ne tako glomazan, ne tako ozbiljan, ali svakako dovoljan za tebe i ljude tebi slične.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022