Vesti
Kultura

Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Mali svet Dejana Pavićevića
Ilustracija (Foto Radio Mitrovica Sever)

Pavićević je umetnik istančanog senzibiliteta, širokog nesputanog duha, a takvima nikada nije bilo jednostavno da postoje u nesenzibilnom svetu oštrih ivica, među ljudima zgrčenog i strahom od očekivanja sredine sputanog duha. Samo neko takav, ko u sebi nosi manire metrople, ume da u metropoli živi i da je uoči i u mitrovačkoj svakodnevici, piše Radio Mitrovica sever. 

“Dejan je uvek tu da nam izmami osmehe i dobru energiju, da nas natera da igramo, a evo, ako mi uspemo da mu uzvratimo pola od onoga što je on dao ovom gradu, mislim da bi bio srećan. On je to zaslužio jer je celu svoju dušu i svo svoje stvaralaštvo, dao ovom gradu. On u njemu živi i sada a svi smo svesni toga da ima mnogo veće domete” rekla je otvarajući izložbu akademski slikar Miljana Dunđerin i odbila da Dejanovo likovno stvaralaštvo ukalupi u bilo koji umetnički ram, jer kako kaže “svako ko se trudi da stvara jeste mali umetnik”.

A odabirom tehnika i pravaca, Dejan je pokazao da bi bio izvanredan u svim izdanjima. Ima tu akvarela, gvaša, tuša….Od impresionizma do pop arta u kome je možda i najbolji.

Pavićević se priseća da je najveću podršku dobio od svog nastavnika likovne kulture u osnovnoj školi Ibrahima Redžovića.

“Svim ovim tehnikama me je on naučio. Važno je da kažem da smo mi tada bili drugi u svetu, odmah iza Japana, na takmičenju školskih likovnih sekcija koje je održano u Tokiju” priča Dejan.

Dodaje da je svoj slikarski talenat malo zanemario jer se paralelno sa tim, ozbiljno bavi muzikom, ali i zbog obaveza u školi, gde radi kao nastavnik engleskog jezika.

Naziv izložbe je “Moj mali svet”. Pavićevićev svet čine njegove slike, njegova muzika, njegovi prijatelji koji su bili tu da daju podršku njegovom stvaralaštvu, ali i mnoštvo generacija učenika koji su od njega, pored engleske lingvistike, mogli da usvoje i taj nesvakidašnji, raskošan, metropolski duh. To valjda znači da kada ukapiraš da ovaj svet ide dođavola, kreneš da rađaš jedan novi svet. Možda ne tako glomazan, ne tako ozbiljan, ali svakako dovoljan za tebe i ljude tebi slične.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta
Tradicionalnim novogodišnjim koncertom za gitaru u klasi profesora Petra Rakića, završeno je polugodište za učenike Osnovne škole Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici. Legenda još za života grada na Ibru ne odustaje od svog pedagoškog entuzijazma i standarda u muzici, uprkos teškoćama.
  • 30.12.2021