Vesti
Kultura

„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici

Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Detalj iz predstave ''Čarobnjak iz Oza'' Pozorišta ''Bora Stanković'' iz Vranja (Promo foto)

Ovaj festival se po 13. put organizuje u Srbiji, a ove godine će se od 10. do 16. maja 2021. godine održati u Gračanici.

Pored domaćina, na velikoj sceni Doma kulture u Gračanici će se pojaviti i glumci iz pozorišta u Kragujevcu, Vranju, Nišu, Lazarevcu i Kruševcu.

Najmlađa publika na Kosovu i Metohiji imaće jedinstvenu priliku da odgleda sedam najboljih predstava za decu teatara koji su članovi Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ po izboru ovogodišnjeg selektora festivala mr Spasoja Ž. Milovanovića.

Raspored predstava:

10.5. SIRANO - Narodno pozorište u Prištini
11.5. GOLI KRALj - Pozoriste za decu Kragujevac
12.5. ČAROBNjAK IZ OZA - Vranje
13.5. PALČICA - Pozorište lutaka Niš
14.5. SREBRNI CAR - PULS Teatar Lazarevac
15.5. MAČAK OTIŠAO U HAJDUKE - Kruševačko pozorište
16.5. TRI PRASETA - Kruševačko pozorište

„’Mali Joakim’ nije održan prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Ove godine sa radošću čekamo festival i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu jer smo prošlog meseca ponovo imali odlaganje zbog korone. Što se tiče selekcije, pozorišta su napravila veliki napor, obzirom da Zajednica profesionalnih pozorišta okuplja 16 pozorišta, od čega su dva dečija, a ostalo su dramski teatri, koji po repertoarskoj politici neguju i predstave za decu i omladinu. U pitanju su, pre svega, ansambl-predstave, bogate predstave, koje vraćaju veru u pozorište i veliku pozorišnu čaroliju“, rekao je ovogodišnji selektor „Malog Joakima“ Spasoje Ž. Milovanović.

„Festival je takmičarskog karaktera, pozorišta će igrati ’iz sve snage’ i nadam se da će publika uživati. Mi želimo i cilj nam je da na festival dođu deca i iz drugih delova Kosova, ne samo iz opštine Gračanica, već da tu budu i deca iz Pomoravlja, iz Metohije, a nadamo se i sa severa“, rekao je Ivan Stojković iz Doma kulture „Gračanica“.

Tokom festivala će biti strogo poštovane mere protiv širenja kovida-19, pa će predstave biti izvođene pred ograničenim brojem gledalaca.

Dom kulture „Gračanica“ i Narodno pozorište u Prištini su sa velikim uspehom 2016. godine ugostili 52. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, kada je za nepunih godinu i po dana od beskućničkog pozorišta, Narodno pozorište Priština uspelo da, zajedno sa vrednim ljudima iz gračaničkog Doma kulture, bude domaćin ovog festivala.

Više o radu Narodnog pozorišta iz Prištine možete naći OVDEOstale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021