Vesti
Kultura

Lutkarska predstava rezultat petodnevne radionice

Petodnevna radionica lutaka na kojoj su učestvovali devojčice i dečaci iz Gračanice, završena je izvođenjem lutkarske predstave.
Lutkarska predstava rezultat petodnevne radionice
Sa lutkarske predstave (Foto Kim)

Na sceni su se pojavile ginjoli i marionete, lutke koje su proteklih pet dana izrađivali na časovima. Igrano je više predstava, od Pepeljuge, Une, pa do Crvenkape.

Nemanja Đekić je veoma zadovoljan obavljenim poslom.

„Imali smo prilike i da naučimo nešto novo i da glumimo. Naučili smo kako da pokrećemo lutke, marionete itd. Osim toga, osmišljavali smo tekst za predstavu, dodavali uloge“, kaže Nemanja.

Njegove drugarice Anastasija i Kristina su takođe zadovoljne.

„Prezadovoljna sam, ja sam bila Pepeljuga. Naučili smo dosta toga, a najvažnije kako da napravimo lutke“, kaže Anastasija Jevtić.

„Ja sam bila vila i narator u predstavi. Prelepo smo se proveli. Proces izrade lutaka nije težak kada smo uključeni svi zajedno“, rekla nam je Kristina Dimitrijević.

Osim na licima dece i njihovih roditelja, zadovoljstvo se videlo i na licima profesorki iz Dečijeg pozorišta u Subotici koje su prethodnih dana vrlo vredno radile na lutkama, vežbanju glume i pisanja scenarija.

„Pre svega smo zadovoljni odzivom dece. Puno je posla bilo. Mi smo decu podelili u nekoliko ekipa, obrađivali smo sa njima ginjol i lutke marionete. Dakle, oni su sami i pripremali te lutke i osmišljavali koju će predstavu, odnosno bajku da izvedu i na kraju krajeva sami bili i scenaristi. Tako da je bilo burno pet dana, od jutra do sutra neprekidno, ali ovako posle svega kada vidimo da su se pojavili roditelji bilo je zadovoljstvo“, kazala je za RTV Kim Marta Stamenković.

Na ideju o lutkarskoj radionici došli su predstavnici Amaterskog pozorišta Janićije Povpović. Cilj je, kažu, ispunjnen.

„Mi smo se rukovodili sa jednim ciljem da okupimo dečake i devojčice i da oni na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme, da razviju svoje talente i da se nauče timskom duhu i mislim da smo u tome uspeli. Glavni cilj nam je bio da popularizujemo lutkarsku pozorišnu umetnost“, kaže Aleksandar Gudžić.

Osim ovog, Dom kulturue i amatersko pozorište imaju još jedan cilj, a realizacija će početi narednih dana.

„Već sledeće nedelje ćemo početi sa rediteljem Boškom Boškovim raditi jednu lutkarsku predstavu koja će se zvati „Ginjol među lutkama“. Većinu dece i glumaca amatera će glumiti u toj predstavi ćemo angažovati upravo sa ove radionice“, rekao je Gudžić.

Radionicu lutaka, na kojoj je učestvovalo blizu 60 dece, zajedno su organizovali Dom kulture Gračanica i Dečije pozorište iz Subotice, a projekat je pomgla francuska organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

 Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021