Vesti
Kultura

Lutkarska predstava poklon za mališane iz ustanove “Đurđevak”

U okviru Dečje nedelje, u Domu kulture u Gračanici je za mališane izvedena predstava „Guliver u zemlji lutaka“.
Ova predstava autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u režiji Boška Boškova je rezultat lutkarske radionice koja je u Gračanici održana u maju.

Lutkarska predstava poklon za mališane iz ustanove “Đurđevak”
Iz predstave Guliver u zemlji lutaka (Foto Kim)

Najtalentovaniji glumci Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, koji su bili polaznici pomenute radionice, pripremili su predstavu koja govori o životu jednog lutka.

„Nakon te radionice glumac i rediltelj dečijeg pozorišta iz Subotice Boško Boškov je među polaznicima odabrao najtalentovaniju, najdarovitiju decu da sa njim rade ovu lutkarsku predstavu. Ovo je druga lutkarska predstava u Doma kulture. Predstava govori o životu lutaka u malom naselju Lutkovu koja ima problem sa nevaljalim lutkom“, kaže za RTV Kim Aleksandar Gudžić iz pozorišta „Janićije Popović“.

Povod za novo izvođenje predstve je Dečija nedelja.

„Inače u Domu kulture kada pravimo naše programe vodimo računa da i za najmađe bude nešto od programa. Sada smo se odlučili za ovu predstvau „Gulier u zemlji lutaka“, kaže Gudžić.

Predstavu su gledali polaznici Predškolske ustanove Đurđevak.

Vaspitačica Milanka Mitić kaže da je od početka nedelje ova ustanova je organizovala niz aktivnosti za svoje malilšane.

„Moto za ovu Dečju nedelju je „Dete ima pravo da živi srećno i zdravo“. Organizovali smo razne aktivnosti sa decom. Danas je poseta Domu kulture i pozorišnoj predstavi. Upoznali smo ih sa dečijim pravima, obišli smo razne organizacije. Juče smo imali „Igre bez granica“ gde su se i roditelji uključili a sutra ćemo imati radionicu“.
Milanka kaže da su deca svesna svojih prava.

„To su deca, moraju da se pridržavaju režima rada, moraju da znaju šta mogu, šta ne mogu, ali imaju pravo na ljubav, na radost, na školovanje, na igru i na lepo i srećno detinjstvo“, poručuje vaspitačica.

Dečja nedelja je prvi put obeležena u oktobru 1934. godine na predlog organizacije "Prijatelji dece Srbije", sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima i na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022