Vesti
Kultura

Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“

„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
Danilo Đurić Londan (Foto Kossev)

Danilo Đurić poznat je po tome što pojedina društvena dešavanja na KiM-u pretoči u stihove i iste otpeva uz bit pred upaljenom kamerom svog telefona.

Tako je bilo i 14. oktobra tj. dan nakon akcije Kosovske policije tokom koje je na Severu Kosova došlo do sukoba građana i specijalnih jedinica, tj. skoro dve nedelje nakon uklanjanja 13-dnevnih barikada sa Jarinja i Brnjaka, odnosno odlaska specijalnih jedinica sa ovih prelaza.

Londan je, pod utiskom poslednjih dešavanja, svoje misli pretočio u pesmu u obliku razgovora, tj. prepirke oca i sina.

„Ovo je jos jedna strofa koja je tipična za moje stvaralaštvo na polju rep muzike, jasno upućena kritika ljudima koji se igraju ljudskim životima i manipulišu njima. Isprovociran situacijom, imao sam potrebu da napišem i snimim ovu strofu na ovaj način“, kazao je Londan za KoSSev.

Naznačio je da u pesmi kritikuje i Beograd i Prištnu, tj. „predizbornu igru“ koja se igra pred svake izbore.

„Očigledno je da Kurti ima problema sa biračkim telom, pa pokušava da svoj rejting podigne nacionalizmom koji pokazuje na ovaj način, što sa druge strane zabrinuti srpski narod okreće na jedinu opciju koju im nudi Beograd. I jedna i druga strana dobija šta im je potrebno igrama koje se ponavljaju pred svake izbore“, kazao je.

Londan dodaje da je čekao da prođu izbori „pa da se naši životi vrate u onaj kolosek nenormalnog života koji smo naučili da živimo“.

„Nisam lakog kova da me lova vodi dalje, niti sin iz snova koji nikad ne napravi sr**e. Zašto našao sam se u sred bojnog polja, pa me interes ne vodi već srce i volja“, ovim rečima Londan završava svoju pesmu, a svoj odgovor za naš medij time da u ovih mesec dana stradaju upravo ljudi koje vodi srce i volja.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021