Vesti
Kultura

Ljubivoju Ršumoviću nagrada Lazar Vučković

Pesnik Ljubivoje Ršumović ovogodišnji je dobitnik nagrade Lazar Vučković koja se dodeljuje u znak sećanja na tragično preminulog pesnika.
Ljubivoju Ršumoviću nagrada Lazar Vučković
Književni susreti Lazara Vučkovića (Foto Kim)

Manifestacija “Pesnički susreti Lazara Vučkovića“ održava se u znak sećanja na pesnika sa Kosova i Metohije koji se utopio u Ohridskom jezeru.

Nagrada Lazar Vučković dodeljuje se za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenja“ tokom jedne kalendarske godine. Ove godine pripala je pesniku Ljubivoju Ršumoviću.

“Nagrada dolazi iz ruku kolege Lazara Vučkovića, ja sam se upoznao sa njim, ali nismo se mnogo družili jer je nekako rano otišao, i naravno iz ruku mojih kolega članova žirija. Ja to smatram rukama našeg Kosova i Metohije. Osećam se srećnim. Možda se to ne vidi na mom licu na kojem je verovatno pomešana emocija. Emocija koju sam opevao u pesmi ’Žice oko Gračanice’ i radosna emocija posle primanja ove nagrade“, kazao je Ršumović.

Svečano otvaranje manifestacije “Pesnički susreti Lazara Vučkovića“ bilo je u Gimnaziji “Sveti Sava“ u Goraždevcu, a nastavljeno je u Domu kulture u Gračanici.

Ršumović je obraćajući se prisutnima kazao da je od danas Goraždevac postao njegov četvrti zavičaj.

“Taj boravak u Goraždevcu me posebno uzbudio zbog dece koja su bila na tom našem susretu, koja su pozdravila moje kolege i mene nekim mojim pesmama koje su, kako kažu njihovi učitelji, naučili za dva dana. Rekao sam i na dodeli ove nagrade da je na neki način Goraždevac postao moj četvrti zavičaj u koji se moram vratiti još neki put. Verovatno u maju kada oni slave 120. godišnjicu postojanja škole“, objasnio je Ršumović.

Samo veliki pesnici znaju da naglase probleme koji su stvarni i životni, rekla je predsednica žirija pesnikinja Darinka Vučinić i objasnila da je to Ljubivoje Ršumović uradio kroz svoju pesmu “Žice oko Gračanice“.

“Taj nerv da naglasi probleme koji su stvarni i životni znaju samo veliki pesnici. Njegov doprinos našoj književnosti jeste u stvari onaj visoki red vrednosti gde on nalazi svoje mesto uz sva naša čestitanja“, rekla je Vučinićeva i dodala da je nakon večerašnjeg susreta Ršumu rekla ’Dobro došao kući’ jer je, kako kaže, na Kosovu kuća svakog Srbina.

Manifestaciju "Pesnički susreti Lazara Vučkovića" otvorio je direktor “Jedinstva” Svetozar Vlahović.

“Održavanje ovih pesničkih susreta je za nas, a verovatno i za vas, jako značajna manifestacija. Nastavlja se ovom prilikom i traje gotovo pola veka. Druga tradicija nešto manja i nešto kraća, ali nadamo se i isto toliko trajna, jeste da u se u centralnom delu proslave uvek nađemo u Gračanici“, rekao je Vlahović.

Pesnički karavan nastavlja se i sutra posetom školama u Lapljem Selu i Prilužju.

Lazar Vučković je srpski pesnik sa Kosova i Metohije. Utopio se u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem. Nađeni su na dnu jezera zagrljeni. Lazar i Blažo nisu znali da plivaju.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021