Vesti
Kultura

Ljubivoju Ršumoviću nagrada Lazar Vučković

Pesnik Ljubivoje Ršumović ovogodišnji je dobitnik nagrade Lazar Vučković koja se dodeljuje u znak sećanja na tragično preminulog pesnika.
Ljubivoju Ršumoviću nagrada Lazar Vučković
Književni susreti Lazara Vučkovića (Foto Kim)

Manifestacija “Pesnički susreti Lazara Vučkovića“ održava se u znak sećanja na pesnika sa Kosova i Metohije koji se utopio u Ohridskom jezeru.

Nagrada Lazar Vučković dodeljuje se za najbolju poeziju objavljenu u časopisu “Stremljenja“ tokom jedne kalendarske godine. Ove godine pripala je pesniku Ljubivoju Ršumoviću.

“Nagrada dolazi iz ruku kolege Lazara Vučkovića, ja sam se upoznao sa njim, ali nismo se mnogo družili jer je nekako rano otišao, i naravno iz ruku mojih kolega članova žirija. Ja to smatram rukama našeg Kosova i Metohije. Osećam se srećnim. Možda se to ne vidi na mom licu na kojem je verovatno pomešana emocija. Emocija koju sam opevao u pesmi ’Žice oko Gračanice’ i radosna emocija posle primanja ove nagrade“, kazao je Ršumović.

Svečano otvaranje manifestacije “Pesnički susreti Lazara Vučkovića“ bilo je u Gimnaziji “Sveti Sava“ u Goraždevcu, a nastavljeno je u Domu kulture u Gračanici.

Ršumović je obraćajući se prisutnima kazao da je od danas Goraždevac postao njegov četvrti zavičaj.

“Taj boravak u Goraždevcu me posebno uzbudio zbog dece koja su bila na tom našem susretu, koja su pozdravila moje kolege i mene nekim mojim pesmama koje su, kako kažu njihovi učitelji, naučili za dva dana. Rekao sam i na dodeli ove nagrade da je na neki način Goraždevac postao moj četvrti zavičaj u koji se moram vratiti još neki put. Verovatno u maju kada oni slave 120. godišnjicu postojanja škole“, objasnio je Ršumović.

Samo veliki pesnici znaju da naglase probleme koji su stvarni i životni, rekla je predsednica žirija pesnikinja Darinka Vučinić i objasnila da je to Ljubivoje Ršumović uradio kroz svoju pesmu “Žice oko Gračanice“.

“Taj nerv da naglasi probleme koji su stvarni i životni znaju samo veliki pesnici. Njegov doprinos našoj književnosti jeste u stvari onaj visoki red vrednosti gde on nalazi svoje mesto uz sva naša čestitanja“, rekla je Vučinićeva i dodala da je nakon večerašnjeg susreta Ršumu rekla ’Dobro došao kući’ jer je, kako kaže, na Kosovu kuća svakog Srbina.

Manifestaciju "Pesnički susreti Lazara Vučkovića" otvorio je direktor “Jedinstva” Svetozar Vlahović.

“Održavanje ovih pesničkih susreta je za nas, a verovatno i za vas, jako značajna manifestacija. Nastavlja se ovom prilikom i traje gotovo pola veka. Druga tradicija nešto manja i nešto kraća, ali nadamo se i isto toliko trajna, jeste da u se u centralnom delu proslave uvek nađemo u Gračanici“, rekao je Vlahović.

Pesnički karavan nastavlja se i sutra posetom školama u Lapljem Selu i Prilužju.

Lazar Vučković je srpski pesnik sa Kosova i Metohije. Utopio se u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem. Nađeni su na dnu jezera zagrljeni. Lazar i Blažo nisu znali da plivaju.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020