Vesti
Kultura

Literarni konkurs Filozofskog fakulteta PU za učenike srednjih škola

Katedra za srpski jezik i književnost i Katedra za srpsku književnost i jezik organizuju u maju literarni konkurs za učenike srednjih škola.
Literarni konkurs Filozofskog fakulteta PU za učenike srednjih škola
Ilustracija (Foto Pixabay)

Autorima su na raspolaganju tri teme:

- Udaljeni horizonti: Pogled iz geta
- Stihovi naših pesnika koji odjekuju u meni
- U potrazi za našim zaboravljenim rečima

Rad na izabranu temu otkucan ćirilicom, sa podacima o učeniku treba poslati do 10. maja na adresu srbistika@pr.ac.rs.

Žiri sastavljen od univerzitetskih profesora srpskog jezika i srpske književnosti doneće odluku o najboljim radovima. Tri najbolja rada će biti nagrađena novčano i objavljena u studentskom časopisu Dr Filstud.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se 18. maja na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

’’Mrak’’ u trci za Oskara
Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) odlučila je da film "Mrak" Dušana Milića bude kandidat Srbije za nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film, saopštio je FCS.
  • 20.09.2022
Karavan pesništva sutra u Zubinom Potoku
Povodom početka nove školske godine, sutra će u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku biti održan karavan pesništva pod nazivom "Siđine igrarije".
  • 20.09.2022
Obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture u Kosovskoj Mitrovici
Povodom Evropskog dana jevrejske kulture u Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici večeras od 19.00 časova će biti održano predavanje "Sefardska prezimena na jugoslovenskom tlu do holokausta, njihova etimologija i geografska distribucija".
  • 20.09.2022
’’Zvonar Bogorodičine crkve’’ ponovo u Gračanici
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" biće izvedena u Domu kulture "Gračanica" 20. septembra (u utorak) od 11.00 časova.
  • 16.09.2022
Predstavljena
Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u saradnji Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa više istaknutih pojedinaca i institucija sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, javnosti je predstavljena "Himna srpskoj zastavi".
  • 15.09.2022
Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata
Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata "Šild" (Shield) biće održan u Srednjovekovnom tematskom parku "Ordo Drakonis" u Gračanici od 16. do 18. septembra.
  • 15.09.2022