Vesti
Kultura

Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg

Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Detalj sa likovne kolonije

I pored gubitka gradova, muzeja, galerija i salona u njima, srpska savremena likovna umetnost na Кosovu i Metohiji, i njeni nosioci su u minulih dvadesetak godina uspeli da obnove i nastave ovu vrstu stvaralaštva, koje je 1999. godine naglo prekinuto uz opasnost da zauvek nestane. Na sreću, ubrzo su neki od kulturnih punktova, poput Doma kulture Gračanica, krenuli u uspostavljanje i obnovu prekinutih tradicionalnih događanja u ovoj oblasti, kao što je Likovna kolonija „Vidovdan“ i nastavak saradnje sa Fakultetom umetnosti iz Prištine-Кosovska Mitrovica. Uz gračanički Dom kulture i FU, u međuvremenu su organizovanje slikarskih likovnih kolonija i izložbi počeli da obnavljaju ili nove da uspostavljaju i kulturne ustanove u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Štrpcu, Velikoj Hoči, Zubinom Potoku, pa se, tako, lepeza ponude likovnih i slikarskih plodova sve više širila.
 
Uz veliki broj različitih izložbi i likovnih programa, kolonije „Кopaonik“ Doma kulture „Sava Dečanac“ u Leposaviću, kolonije akvarela „Gazivode“ koju je utemeljio Dom kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, novoformirane kolonije „Jesen u Prizrenu“, koju zajedno sa manastirom Svetih arhangela organizuje Dom kulture Gračanica, likovnog programa Galerije Fakulteta umetnosti Priština, te privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ iz Кosovske Mitrovice, kao i povremenih programa u Štrpcu, Šilovu i ostalim mestima, može se s razlogom ustvrditi da je srpska likovna scena na Кosovu i Metohiji postala ne samo značajno bogata u kvantitativnom smislu, već je i u poetsko-umetničkom diskursu prevazišla opasnosti koje su joj nametnute pre dve decnije progonom njenih nosilaca i aktera. Samo gračaničke kolonije (vidovdanska i svetoarhangelska), su napravile fundus od oko 500 dela preko stotinu autora.
 

 
Godina za nama, obeležena pandemijom virusa kovid-19, bila je ograničavajuća za društveni život uopšte, te je samim tim bilo i manje dešavanja u likovnoj sferi. Ustaljeni izlagački programi u galerijskim prostorima su većinom redukovani i smanjeni na minimum. Iako su sve ustanove i pojedinci koji se bave likovnom umetnošću nastojali da održe sve planirane aktivnosti, to je bilo veoma teško zbog različitih mera koje su obuhvatale zabranu ulaska i ograničenje kretanja na prostoru Кosova i Metohije do potpune zabrane okupljanja i organizovanja bilo kakvih događaja . Sve to je uticalo na njihov kvalitet, organizaciju i prezentaciju. Pojedine ustanove su prešle na društvene mreže i na on lajn prenose svojih programa. Ovde bi trebalo spomenuti seriju emisija koju je Dom kulture Gračanica organizovao o najrelevantnijim likovnim umetnicima sa ovih prostora. Razgovaralo se o poetikama profesora Zorana Jovanovića Dobrotina, Zorana Furunovića, Petra Đuze, Tomislava Trifića, Ervina Ćatovića, Zvonka Pavličića, kao i Svetislava Slavkovića Кajzera. Treba reći da su održane sve pobrojane kolonije sa izložbama, sa manje ili više uspeha. Zbog pomenutih mera, selektori i organizatori su u pojednim slučajevima morali da menjaju sastave učesnika i da se oslanjaju na učešće samo lokalnih umetnika.
 
Beležimo otvaranje nove Galerije Doma kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, i izložbu „Gračanica u bojama budućeg veka“ Nikole Bradića. U Кosovskoj Mitrovici u Galeriji Fakulteta umetnosti uglavnom su organizovane izložbe odbrane završnih radova sa master akademskih studija studenata slikarstva, grafike i vajarstva. Sve agilniji Privatni kulturni centar „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici je likovnu 2020. godinu počeo izložbom Veselja Selijia „Iza melanholije“, a završio sa organizovanjem preko deset likovnih programa. Izdvajamo „Virtuelnu izložbu u realnom prostoru“ Nikosa Arvanitidisa i Aleksandra Glibertića, koja predstavlja virtuelni prikaz njihovih slika, grafika i skulptura u 3D tehnologiji.
 
Likovni život u Gračanici i centralnom delu Кosova predvodi Galerija Doma kulture Gračanica. Osim serije pomenutih emisija razgovora sa najeminentnijim umetnicima i njihovih virtuelnih izložbi, treba napraviti i kratak osvrt na možda najvažniji likovni događaj na Кosovu i Metohiji ove godine, a to je grupna izložba mladih vajara „Bezimeni“ koju je ova ustanova organizovala u Gračanici i Novom Sadu. Izložba, na kojoj je izlagalo devet vajara, prvi put je identifikovala i predstavila jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Кosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan. Održavanje ovakvih izložbi predstavlja pre svega podršku mladim ljudima koji rade u svojim geto ateljeima.
 Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020
NPP:  Virtuelni festival uz želje za neposrednim susretima sa publikom
Za novogodišnje i božićne praznike Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizovalo je revijalni onlajn festival svojih predstava „Uprkos svemu“ koje su izvođene i snimljene tokom prethodnih nekoliko godina. Za realizaciju ovog virtuelnog festivala je izrađena i posebna internet platforma. Shodno periodu godine, iz NPP-a stižu i praznične želje.
  • 29.12.2020