Vesti
Kultura

Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike

Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Sa ranijih kolonija (Foto Kim arhiva)

Kolonija je jedan od najvažnijih dogadjaja iz oblasti likovnog života na ovom prostoru, posebno je vezana sa stvaroce sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čiji su profesori utemeljilji njen rad. Iz Doma kulture kažu da su ovogodišnji učesnici, u velikoj meri, njihovi reprezentativni učenici i naslednici.

Zbog otkazivanja izložbe prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti Miloša Šobajića, biće otvorena izložba odabranih slika iz fundusa galerije.

Na Likovnoj koloniji svake godine se dodeljuju nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Ove godine zbog pandemije virusa Kovid-19, učestvovaće kosovski slikari: Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Petar Petrović (Prizren), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica) i Vesna Sekulić (Leposavić), poručuju organizatori.

Ljubitelji umetnosti će otvaranje svečanosti i Kolonije moći da prate uživo preko zvaničnog Fejsbuk profila Doma kulture „Gračanica“.

Likovna kolonija „Vidovdan“ se održava dvadeset drugi put u okviru Vidovdanskih svečanosti, a ove godine po prvi put bez prisustva publike.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020