Vesti
Kultura

Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike

Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Sa ranijih kolonija (Foto Kim arhiva)

Kolonija je jedan od najvažnijih dogadjaja iz oblasti likovnog života na ovom prostoru, posebno je vezana sa stvaroce sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čiji su profesori utemeljilji njen rad. Iz Doma kulture kažu da su ovogodišnji učesnici, u velikoj meri, njihovi reprezentativni učenici i naslednici.

Zbog otkazivanja izložbe prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti Miloša Šobajića, biće otvorena izložba odabranih slika iz fundusa galerije.

Na Likovnoj koloniji svake godine se dodeljuju nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Ove godine zbog pandemije virusa Kovid-19, učestvovaće kosovski slikari: Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Petar Petrović (Prizren), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica) i Vesna Sekulić (Leposavić), poručuju organizatori.

Ljubitelji umetnosti će otvaranje svečanosti i Kolonije moći da prate uživo preko zvaničnog Fejsbuk profila Doma kulture „Gračanica“.

Likovna kolonija „Vidovdan“ se održava dvadeset drugi put u okviru Vidovdanskih svečanosti, a ove godine po prvi put bez prisustva publike.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020