Vesti
Kultura

Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’

Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska (Foto preuzet sa portala modernliterature.org)

Program je zakazan za 20 časova, a razgovor sa Dimkovskom se realizuje u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji, u saradnji sa PКC „Akvarijus“ organizuje Fondacija „Demetra“, a podržava UNMIК.

Ulaz je slobodan.

Lidija Dimkovska severnomakedonska je pesnikinja, prozaista, esejista, teoretičar književnosti i prevodilac. Rođena je 11. avgusta 1971. godine u Skoplju. Završila je Filološki fakultet u Skoplju u grupi za Opštu i komparativnu književnost, a doktorirala je na temi rumunska književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu (Rumunija), gde je radila kao predavač makedonskog jezika. Trenutno živi u Ljubljani.

Objavila je šest zbirki pesama, tri romana, dnevnik i zbirku kratkih priča. Na srpski su prevedeni romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“. Dominantne teme u stvaralaštvu Lidije Dimkovske su život žena na području Balkana i Evrope, ali i migracije i egzil.

Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalih i Nagrade za književnost Evropske unije, za roman „Rezervni život“ 2013. godine.

Njene knjige su prevedene na 15 jezika. Učestvovala je na književnim festivalima širom sveta.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022
Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici

Roman „Život iz zasjede“, autora Anđelka Anušića, biće promovisan sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 19 časova.

  • 10.05.2022