Vesti
Kultura

Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’

Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska (Foto preuzet sa portala modernliterature.org)

Program je zakazan za 20 časova, a razgovor sa Dimkovskom se realizuje u okviru Festivala književnosti ZaNa II koji, u saradnji sa PКC „Akvarijus“ organizuje Fondacija „Demetra“, a podržava UNMIК.

Ulaz je slobodan.

Lidija Dimkovska severnomakedonska je pesnikinja, prozaista, esejista, teoretičar književnosti i prevodilac. Rođena je 11. avgusta 1971. godine u Skoplju. Završila je Filološki fakultet u Skoplju u grupi za Opštu i komparativnu književnost, a doktorirala je na temi rumunska književnost na Filološkom fakultetu u Bukureštu (Rumunija), gde je radila kao predavač makedonskog jezika. Trenutno živi u Ljubljani.

Objavila je šest zbirki pesama, tri romana, dnevnik i zbirku kratkih priča. Na srpski su prevedeni romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“. Dominantne teme u stvaralaštvu Lidije Dimkovske su život žena na području Balkana i Evrope, ali i migracije i egzil.

Dobitnica je više domaćih i međunarodnih priznanja, između ostalih i Nagrade za književnost Evropske unije, za roman „Rezervni život“ 2013. godine.

Njene knjige su prevedene na 15 jezika. Učestvovala je na književnim festivalima širom sveta.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022