Vesti
Kultura

’’Lice budućnosti’’ u Novom Sadu

Izložba radova mladih likovnih umetnika sa Kosova i Metohije "Lice budućnosti" biće otvorena u ponedeljak, 26. novembra u 18:30 časova u Zavodu sa kulturu Vojvodine u Novom Sadu.
’’Lice budućnosti’’ u Novom Sadu
Ilustracija

"Lice budućnosti" ujedno je prvo grupno javno predstavljanje mladih likovnih stvaralaca sa Kosova i Metohije u ovom gradu.

Na izložbi će biti postavljena 23 rada, isto toliko autora koji žive i rade u južnoj pokrajini. Najvećim delom su to slike, uz nekoliko grafika, crteža i dve skulpture.

Učesnici su akademski slikari, među kojima je najveći deo studije završio na prištinskom Fakultetu umetnosti izmeštenom posle ratnih sukoba 1999. godine u Kosovsku Mitrovicu.

"Izložba je za neke od njih prvi prozor u izvankosovski svet, u svet bez ograda, žica, etničkog nasilja, rušilaštva i mržnje; u svet slobode...", napisao je u predgovoru kataloga istoričar umetnosti Nebojša Jevtić koji će, uz glumicu Sonju Damjanović i književnika Selimira Radulovića, učestvovati u programu otvaranja.

Izložba će u Novom Sadu biti otvorena sve do 05. decembra, a njenu postavku omogućili su Dom kulture Gračanica, Zavod za kulturu Vojvodine, Udruženje "Sumatra" i Fondacija "Simonida".Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020