Vesti
Kultura

Latinović: Deci treba dati slobodu izbora umetničkog čina

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da to što se predstava ,,Deobe“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, iako rađena koproducijski, našla u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja govori da se ide u dobrom pravcu.
Latinović: Deci treba dati slobodu izbora umetničkog čina
Miloš Latinović (Foto Slobodno srpski)

„To je znak da je repertoar Narodnog pozorišta prepoznatljiv, vidljiv i da je kvalitativno već prešao neke nivoe onih pozorišta koja su u bližem ili daljem okruženju...“, kazao je Latinović i podsetio na to da je Sterijino pozorje najvažniji pozorišni festival u Srbiji koji se svake godine održava u Novom Sadu.

Latinović je boravio u Gračanici povodom upravo završenog dečjeg pozorišnog festivala „Mali Joakim“.

„Repertoar je bio dosta naslonjen na bajke, bilo je Andersonovih priča u obradi nekih naših pisaca najviše. Svakog smo dana pobeđivali zlo i deca su pokazala vrlo visok umetnički nivo u svim predstavama. U Gračanici smo videli jedan vrlo posvećeni dečji teatar od učesnika iz Niša, Vranja, Gračanice, Lazarevca, svi koji su došli na festival su došli sa ozbiljnom produkcijom za decu“, rekao je direktor beogradskog Bitef teatra, inače prijatelj Narodnog pozorišta Priština.

Govoreći o kulturološkim i društvenim posledicama pandemije koronavirusa, Latinović je ukazao na jednu paradoksalnu situaciju.

„Očigledno, ne samo Srbima, nego civilizaciji, kao da treba da se dogodi neka nevolja da bi mi bili bolji i imam utisak da ćemo iz ove korone svi izaći pomalo bolji, pomalo bliži drugom, pomalo jednostavniji i da se u tom delu društvenog angažovanja pomeramo na bolje. Inače, to i jeste neka rekacija naše samoživosti, egocentrizma koji je zahvatio čitavu planetu“, smatra Latinović.

Na pitanje kako su epidemiološke mere uvedene protiv širenja koronavirusa uticale na decu u kulturološkom smislu, kaže da je pozorište i njima nedostajalo.

„Ono što mislim da bi trebalo da radimo i kao roditelji, kulturni radnici, novinari je da da damo deci slobodu izbora umetničkog čina i viđenja umetničkog čina. Uvek sam se borio protiv klasičnog uvođenja lektire. Bolje im dajte neki okvir, dajte im pet knjiga umesto jedne obavezne pa će izabrati jednu. Obavežite ih, pogotovo starije od petog do osmog razreda ili srednjoškolce, da odu jednom mesečno gde god hoće u pozorište, na izložbu, koncert ozbiljne muzike i neka napišu deset redova o tome. Tako ćemo ih pozitivno usmeriti da sami odrede sebi pravac u izboru kulturnog sadržaja i tako će doći do otkrivanja onoga što im se dopada“, zaključio je direktor Bitef teatra Miloš Latinović gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021