Vesti
Kultura

Latinović: Deci treba dati slobodu izbora umetničkog čina

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da to što se predstava ,,Deobe“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, iako rađena koproducijski, našla u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja govori da se ide u dobrom pravcu.
Latinović: Deci treba dati slobodu izbora umetničkog čina
Miloš Latinović (Foto Slobodno srpski)

„To je znak da je repertoar Narodnog pozorišta prepoznatljiv, vidljiv i da je kvalitativno već prešao neke nivoe onih pozorišta koja su u bližem ili daljem okruženju...“, kazao je Latinović i podsetio na to da je Sterijino pozorje najvažniji pozorišni festival u Srbiji koji se svake godine održava u Novom Sadu.

Latinović je boravio u Gračanici povodom upravo završenog dečjeg pozorišnog festivala „Mali Joakim“.

„Repertoar je bio dosta naslonjen na bajke, bilo je Andersonovih priča u obradi nekih naših pisaca najviše. Svakog smo dana pobeđivali zlo i deca su pokazala vrlo visok umetnički nivo u svim predstavama. U Gračanici smo videli jedan vrlo posvećeni dečji teatar od učesnika iz Niša, Vranja, Gračanice, Lazarevca, svi koji su došli na festival su došli sa ozbiljnom produkcijom za decu“, rekao je direktor beogradskog Bitef teatra, inače prijatelj Narodnog pozorišta Priština.

Govoreći o kulturološkim i društvenim posledicama pandemije koronavirusa, Latinović je ukazao na jednu paradoksalnu situaciju.

„Očigledno, ne samo Srbima, nego civilizaciji, kao da treba da se dogodi neka nevolja da bi mi bili bolji i imam utisak da ćemo iz ove korone svi izaći pomalo bolji, pomalo bliži drugom, pomalo jednostavniji i da se u tom delu društvenog angažovanja pomeramo na bolje. Inače, to i jeste neka rekacija naše samoživosti, egocentrizma koji je zahvatio čitavu planetu“, smatra Latinović.

Na pitanje kako su epidemiološke mere uvedene protiv širenja koronavirusa uticale na decu u kulturološkom smislu, kaže da je pozorište i njima nedostajalo.

„Ono što mislim da bi trebalo da radimo i kao roditelji, kulturni radnici, novinari je da da damo deci slobodu izbora umetničkog čina i viđenja umetničkog čina. Uvek sam se borio protiv klasičnog uvođenja lektire. Bolje im dajte neki okvir, dajte im pet knjiga umesto jedne obavezne pa će izabrati jednu. Obavežite ih, pogotovo starije od petog do osmog razreda ili srednjoškolce, da odu jednom mesečno gde god hoće u pozorište, na izložbu, koncert ozbiljne muzike i neka napišu deset redova o tome. Tako ćemo ih pozitivno usmeriti da sami odrede sebi pravac u izboru kulturnog sadržaja i tako će doći do otkrivanja onoga što im se dopada“, zaključio je direktor Bitef teatra Miloš Latinović gostujući u emisiji “Slobodno srpski”.Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021