Vesti
Kultura

Lakušić: Uz folklor nema straha za naš identitet i postojanje

Svim ljubiteljima folklora, poštovaocima kulture i kulturne baštine Kosmeta i građanima Leposavića i okoline KUD “Kopaonik” iz Leposavića, tradicionalno priprema veličanstven koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kazao je za program Radija Kosovska Mitrovica umetnički direktor KUD “Kopaonik” Đorđe Lakušić, koji je i rukovodilac Saveza amatera Kosova i Metohije.
Lakušić: Uz folklor nema straha za naš identitet i postojanje
KUD Kopaonik (Foto KUD Kopaonik)

"To je praznik, koji je zaista najradosniji, u našim porodicama, društvu, u našem narodu. Mi, kao kulturno umetničko društvo, imamo oko 350 članova i na ovaj praznik imamo prilike da se svi zajedno veselimo, kako najmlađi tako i veterani. Odredili smo da ove godine budu tri lokaliteta: Lešak, Sočanica i Leposavić. Leposavić zbog toga jer je veliko interesovanje naše publike koja izuzetno prati folklor i podržava decu", kazao je Lakušić.

On je obećao "vrlo vrlo interesantan i zanimljiv program".

"Pokušaćemo da ga ne ponavljamo, da svaki lokalitet ima svoju različitost, jer je moguće da publika, tačnije roditelji, prate svoju decu na sva tri lokaliteta. Tako da će to biti zaista lepa priča i pravi doživljaj za sve nas, našu opštinu i celokupno društvo", naveo je Đorđe Lakušić.

Koncerti KUD "Kopaonik" se tradicionalno organizuju svake godine povodom dva velika hrišćanska praznika - Božića i Uskrsa. S obzirom da je Uskrs prolećni praznik, interesovala nas je eventualna mogućnost nastupa na otvorenom kako bi publika mogla da bude brojnija, pošto ove koncerte posećuje širi auditorijum.

Lakušić je rekao da to nije planirano, jer vremenska prognoza govori da će uslediti hladni dani. Koncerti će biti održani u domovima kulture u Lešku i Sočanici, te u Centru za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću. On je dodao da će za nastupe na otvorenom biti još prilika.

Dečiji festival folklora u manastiru Sveti Arhangeli u maju

KUD "Kopaonik" iz Leposavića u saradnji sa Domom kulture "Gračanica" priprema veliki Dečiji festival KUD Kosova i Metohije, koji će se održati 28. maja u manastiru Sveti Arhangeli.

"Tu očekujem decu iz svih kulturno-umetničkih društava, obzirom na to da ja vodim Savez amatera Kosova i Metohije. Ranijih godina, pre epidemije korona virusa, skupljali smo do 1.000 učesnika, a sada je korona na izmaku i malo je drugačija situacija, pa očekujem da u Arhangelima bude bar 800 dece. Očekujem decu iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice, Goraždevca, Gnjilana, Šilova", kazao je Lakušić.

On smatra da su deca, na lokalitetu gde žive i rade, "najbolji čuvari kulturne baštine".

"Jednako želim i volim da sva deca dobiju priliku da uče i rade, čuvaju folklor i ovo što mi radimo. Veoma je bitno da se to kvalitetno radi i da, sa pozicije obrazovnog karaktera, to bude na nivou. Onda smo kompletni i onda nema straha za naš identitet i naše postojanje", rekao Lakušić.

On je zaključio da mnogo mladih i dece voli i želi da se bavi folklorom, narodnim pesmama i igrama. Uglavnom sva kulturno-umetnička društva na Kosovu i Metohiji imaju podmladak koji je garant opstanka i dugotrajnosti svakog od njih. To ujedno smatra najboljim pokazateljem da kroz pesmu i igru, nošnju i koreografije sa tematikom autentičnog prostora, čuvamo kulturnu baštinu Kosova i Metohije.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022