Vesti
Kultura

Lakušić: Uz folklor nema straha za naš identitet i postojanje

Svim ljubiteljima folklora, poštovaocima kulture i kulturne baštine Kosmeta i građanima Leposavića i okoline KUD “Kopaonik” iz Leposavića, tradicionalno priprema veličanstven koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kazao je za program Radija Kosovska Mitrovica umetnički direktor KUD “Kopaonik” Đorđe Lakušić, koji je i rukovodilac Saveza amatera Kosova i Metohije.
Lakušić: Uz folklor nema straha za naš identitet i postojanje
KUD Kopaonik (Foto KUD Kopaonik)

"To je praznik, koji je zaista najradosniji, u našim porodicama, društvu, u našem narodu. Mi, kao kulturno umetničko društvo, imamo oko 350 članova i na ovaj praznik imamo prilike da se svi zajedno veselimo, kako najmlađi tako i veterani. Odredili smo da ove godine budu tri lokaliteta: Lešak, Sočanica i Leposavić. Leposavić zbog toga jer je veliko interesovanje naše publike koja izuzetno prati folklor i podržava decu", kazao je Lakušić.

On je obećao "vrlo vrlo interesantan i zanimljiv program".

"Pokušaćemo da ga ne ponavljamo, da svaki lokalitet ima svoju različitost, jer je moguće da publika, tačnije roditelji, prate svoju decu na sva tri lokaliteta. Tako da će to biti zaista lepa priča i pravi doživljaj za sve nas, našu opštinu i celokupno društvo", naveo je Đorđe Lakušić.

Koncerti KUD "Kopaonik" se tradicionalno organizuju svake godine povodom dva velika hrišćanska praznika - Božića i Uskrsa. S obzirom da je Uskrs prolećni praznik, interesovala nas je eventualna mogućnost nastupa na otvorenom kako bi publika mogla da bude brojnija, pošto ove koncerte posećuje širi auditorijum.

Lakušić je rekao da to nije planirano, jer vremenska prognoza govori da će uslediti hladni dani. Koncerti će biti održani u domovima kulture u Lešku i Sočanici, te u Centru za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću. On je dodao da će za nastupe na otvorenom biti još prilika.

Dečiji festival folklora u manastiru Sveti Arhangeli u maju

KUD "Kopaonik" iz Leposavića u saradnji sa Domom kulture "Gračanica" priprema veliki Dečiji festival KUD Kosova i Metohije, koji će se održati 28. maja u manastiru Sveti Arhangeli.

"Tu očekujem decu iz svih kulturno-umetničkih društava, obzirom na to da ja vodim Savez amatera Kosova i Metohije. Ranijih godina, pre epidemije korona virusa, skupljali smo do 1.000 učesnika, a sada je korona na izmaku i malo je drugačija situacija, pa očekujem da u Arhangelima bude bar 800 dece. Očekujem decu iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice, Goraždevca, Gnjilana, Šilova", kazao je Lakušić.

On smatra da su deca, na lokalitetu gde žive i rade, "najbolji čuvari kulturne baštine".

"Jednako želim i volim da sva deca dobiju priliku da uče i rade, čuvaju folklor i ovo što mi radimo. Veoma je bitno da se to kvalitetno radi i da, sa pozicije obrazovnog karaktera, to bude na nivou. Onda smo kompletni i onda nema straha za naš identitet i naše postojanje", rekao Lakušić.

On je zaključio da mnogo mladih i dece voli i želi da se bavi folklorom, narodnim pesmama i igrama. Uglavnom sva kulturno-umetnička društva na Kosovu i Metohiji imaju podmladak koji je garant opstanka i dugotrajnosti svakog od njih. To ujedno smatra najboljim pokazateljem da kroz pesmu i igru, nošnju i koreografije sa tematikom autentičnog prostora, čuvamo kulturnu baštinu Kosova i Metohije.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022