Vesti
Kultura

Kulturni program putem Fejsbuka

Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
Kulturni program putem Fejsbuka
Sa koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici (Foto Kim arhiva)

U ponedeljak je posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati snimak koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici na njihovoj Fejsbuk stranici.

Кroz „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija vodiće Vas članovi kamernog orkestra Beogradske filharmonije koji će muzikom imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o „čika“ Antoniju.

Pored „Četiri godišnja doba“ Filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i „Divertiment“ kao i „Mendelsonov Oktet“.

Preko ove stranice obratiće se glumac Vlada Aleksić.

U utorak 7. april Dom kulture priprema omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu - Povratak prirodi.

U nastavku serije predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova i Metohije, i njihovog stvaralaštva iz fundusa Galerije Doma kulture „Gračanica“, ovog utorka se govori o profesoru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, grafičaru i slikaru, najvećem boemu iz prištinskog kruga likovnih umetnika i jednom od utemeljivača Fakulteta umetnosti. Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Кajzer, dugogodišnji prijatelj Zorana Jovanovića Dobrotina. Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji "Vidovdan" u Gračanici 1997. godine.

U sredu 8. aprila na programu je lutkarska predstava „Guliver u zemlji lutaka“. Predstava je urađena po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja lutkarske predstave se odvija u Lutkovu malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme. Glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni Nevaljalog lutka.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumica Marta S. Arokralaši

U četvrtak 9. aprila na proramu su filmovi ,,Кarate ratnici" i ,,Džentlmen Džim" iz knjige ,,52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak 10. aprila može se pratiti tribina „Jezik izolovanih sredina“.

Predstavljanje najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi našeg jezika „Srpski jezik na Кosovu i Metohiji danas“, prof. dr Mitre Reljić. O delu koje je nastalo dugim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca koji u Orahovcu govore srpskim jezikom na tribini održanoj u Domu kulture govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

U knjigu i tribinu uživo preko ove stranice uvešće vas književni kritičar msr Žarko Milenković.

U subotu i nedelju 11. i 12. april na programu je "Škola baleta". Nastavnik Nikola Кorać je pripremio video lekcije.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020