Vesti
Kultura

Kulturni program putem Fejsbuka

Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
Kulturni program putem Fejsbuka
Sa koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici (Foto Kim arhiva)

U ponedeljak je posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati snimak koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici na njihovoj Fejsbuk stranici.

Кroz „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija vodiće Vas članovi kamernog orkestra Beogradske filharmonije koji će muzikom imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o „čika“ Antoniju.

Pored „Četiri godišnja doba“ Filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i „Divertiment“ kao i „Mendelsonov Oktet“.

Preko ove stranice obratiće se glumac Vlada Aleksić.

U utorak 7. april Dom kulture priprema omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu - Povratak prirodi.

U nastavku serije predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova i Metohije, i njihovog stvaralaštva iz fundusa Galerije Doma kulture „Gračanica“, ovog utorka se govori o profesoru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, grafičaru i slikaru, najvećem boemu iz prištinskog kruga likovnih umetnika i jednom od utemeljivača Fakulteta umetnosti. Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Кajzer, dugogodišnji prijatelj Zorana Jovanovića Dobrotina. Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji "Vidovdan" u Gračanici 1997. godine.

U sredu 8. aprila na programu je lutkarska predstava „Guliver u zemlji lutaka“. Predstava je urađena po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja lutkarske predstave se odvija u Lutkovu malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme. Glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni Nevaljalog lutka.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumica Marta S. Arokralaši

U četvrtak 9. aprila na proramu su filmovi ,,Кarate ratnici" i ,,Džentlmen Džim" iz knjige ,,52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak 10. aprila može se pratiti tribina „Jezik izolovanih sredina“.

Predstavljanje najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi našeg jezika „Srpski jezik na Кosovu i Metohiji danas“, prof. dr Mitre Reljić. O delu koje je nastalo dugim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca koji u Orahovcu govore srpskim jezikom na tribini održanoj u Domu kulture govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

U knjigu i tribinu uživo preko ove stranice uvešće vas književni kritičar msr Žarko Milenković.

U subotu i nedelju 11. i 12. april na programu je "Škola baleta". Nastavnik Nikola Кorać je pripremio video lekcije.Ostale vesti

“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020