Vesti
Kultura

Kulturni program putem Fejsbuka i naredne nedelje

Dom kulture „Gračanica“ je za petu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti putem interneta.
Kulturni program putem Fejsbuka i naredne nedelje
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

U ponedeljak posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ mogu pogledati koncert džez pevačice, kompozitorke i tekstopisca Lene Kovačević koji je u Gračanici održan 2016 godine. Lena Кovačević će se publici obratiti preko fejsbuk stranice Doma kulture i najaviti novi koncert u Gračanici.

U utorak, 14. aprila Dom kulture će predstaviti rad i stvaralaštvo likovnog umetnika Petra Đuze - Umetnost kao otpor i nepristajanje. Razgovor sa profesorom Petrom Đuzom će voditi istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić. Nakon razgovora, biće prikazana izložba Đuzinih slika iz fundusa Doma kulture Gračanica nastalih na likovnoj koloniji "Vidovdan".

Lutkarska predstava „Budi to što jesi“ po motivima istoimene priče Florijana Zdenjaka, u adaptaciji i režiji Boška Boškova biće emitovana u sredu, 15. aprila. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Nevena Nedeljković nekadašnji član AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

Četvrtak 16. april, je kao i do sada dan za film. Ovog četvrtka će biti emitovan dokumentarni film „Bogoslovija zvuci“. Dom kulture preporučuje filmove "Dani vina i ruža" i "Zalazak sunca" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

Na Veliki petak neće biti programa.

Za subota 18. aprila je predviđen čas baleta. Nastavnik baleta Nikola Кorać pripremio je nove video lekcije.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020