Vesti
Kultura

Kultura u doba Korone

Dom kulture “Gračanica” je povodom uvođenja vandrednog stanja i ograničenog kretanja napravio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom “Kultura u doba Korone”.
Kultura u doba Korone
Sa nedavne izložbe (Foto Dom kulture)

Iz Doma kulture Gračnica ističu da su počeli u utorak izložbom “Jesen u Prizrenu”, a nastavili sinoć dečijom predstavom “Igra” u režiji Boška Boškova.

Program će biti prikazan prema sledećem rasporedu: Ponedeljkom će biti prikazani muzički događaji i preporuke, na Facebook stranici Doma kulture organizatori će objavljivati koncerte (simfonijskog orkestra RTS-a ispred Gračanice, BIG Benda, festivala „Medimus“ iz Prizrena...)

Utorak je dan za izložbe i slikarstvo. Izložba koju trenutno možete pogledati nosi naziv „Jesen u Prizrenu“. Takođe će svakog utorka iz fundusa galerije Doma kulture urednik i slikari odabrati dela po jednog savremenog slikara.

Sreda je rezervisana za pozorišne predstave, prvenstveno namenjene deci. Predstave će se igrati bez publike ili će iz arhive Doma kulutre biti prezentovani snimci predstava AP „Janićije Popović“ koje su izvođene u Osojanu, Orahovcu, Velikoj Hoči, Kosovskom Pomoravlju...

Četvrtak je bioskopski i filmski dan. Organizatori će ponuditi izbor filmova koji je napravio režiser Milutin Petrović u svojoj knjizi „52 idealna filmska vikenda”.

Petak je dan književnih i tribinskih programa. Književni časovi i tribine biće emitovani uživo na stranici Doma kulture, gde će takođe biti ponuđeni programi posvećeni kulturi i getu u uslovima dvostruke izolacije. Urednici književnih programam preporučiće knjige za čitanje.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023