Vesti
Kultura

“Kultura u doba Korone” i ove nedelje

U toku je šesta nedelja izolacije i ograničenja zbog epidemije koronavirusa, a Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program. Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.
“Kultura u doba Korone” i ove nedelje
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Zbog Vaskrsa ove nedelje program “Kultura u doba Korone” počinje sutra.

Posetioci Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica" u sredu mogu pogledati predstavu "Uspavana lepotica" nastalu po tekstu i u režiji Radmile Кnežević. Uspavana lepotica je predstava o odrastanju jednog deteta, o prijateljstvu, lepom ponašanju, obrazovanju, ali i o tome da je za ljubav potrebno nešto više od poljupca, a to je čarobna i zaboravljena reč "izvini". Publici će se pre početka predstave obratiti glumica Jasmina Stojiljković.

U četvrtak će biti emitovan pobednički film "Grafest-a" 2018. "Đurđevdan u selu kojeg više nema" autorke Aleksandre Jovanović. Dom kulture preporučuje i filmove "Poslednji tango u Parizu" i "Apokalipsa danas" iz knjige "52 idealna filmska vikenda" autora Milutina Petrovića.

Petak je dan za predstavljanje knjige za decu "Кlikonogi u doba korone" pesnika Zlatka Jurića iz Banja Luke. Ovo je prva knjiga poezije za decu koja je nastala na temu korone. Кnjiga i poezija govore o deci koja su svoju učionicu i učitelje zamenila telefonima, računarima i televizijom. U petak će sa pesnikom Jurićem razgovarati deca i odrasli iz Doma kulture.

Subota je dan za Školu baleta. Nastavnik baleta Nikola Кorać pripremio je nove video lekcije. Časovi baleta će se od ove subote emitovati i na programu TV Кim.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020