Vesti
Kultura

"Kultura u doba korone" i ove nedelje

U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program devete nedelje počinje zvucima džez muzike. Posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ će u ponedeljak moći da uživaju u snimku novogodišnjeg koncerta Big Benda džez orkestra Radio televizije Srbije održanog u Domu kulture 2015. godine. Orkestrom je na koncertu u Gračanici 2015. godine dirigovao Ivan Ilić, trombonista, kompozitor i aranžer.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa radom umetnika Tomislava Trifića.

"Profesor Tomislav Trifić pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored profesure na predmetu grafika, bio je i dekan na Fakultetu umetnosti, kao i prorektor na Univerzitetu u Prištini-Кosovska Mitrovica. Profesor Trifić se pored grafike, bavi i seriografijom i digitalnom grafikom", saopšteno je iz Doma kulture.

Razgovor sa profesorom Tomislavom Trifićem će voditi istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić. Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

U sredu, 13. maja Dom kulture će emitovati predstavu „Orfej“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Stefan Ostojić glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak je veče predviđeno za filmska ostvarenja. Ovoga puta biće emitovani filmovi koje su napravili polaznici "Škole filmske magije“, i to: film "Nacrtaj mi ljubav“, dokumentarni film "Despot“, "dve reklame za čitaonicu Darinka Jevrić“ i film "Iza zavese“ sniman u mizankadar.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti neki od predavača u Školi filmske magije.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi "Naslednica“ i "Bani Lejk je nestala“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ istoričara dr Vladana Virijevića

Кnjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Кraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Кraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020