Vesti
Kultura

"Kultura u doba korone" i ove nedelje

U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program devete nedelje počinje zvucima džez muzike. Posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ će u ponedeljak moći da uživaju u snimku novogodišnjeg koncerta Big Benda džez orkestra Radio televizije Srbije održanog u Domu kulture 2015. godine. Orkestrom je na koncertu u Gračanici 2015. godine dirigovao Ivan Ilić, trombonista, kompozitor i aranžer.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa radom umetnika Tomislava Trifića.

"Profesor Tomislav Trifić pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored profesure na predmetu grafika, bio je i dekan na Fakultetu umetnosti, kao i prorektor na Univerzitetu u Prištini-Кosovska Mitrovica. Profesor Trifić se pored grafike, bavi i seriografijom i digitalnom grafikom", saopšteno je iz Doma kulture.

Razgovor sa profesorom Tomislavom Trifićem će voditi istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić. Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

U sredu, 13. maja Dom kulture će emitovati predstavu „Orfej“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Stefan Ostojić glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak je veče predviđeno za filmska ostvarenja. Ovoga puta biće emitovani filmovi koje su napravili polaznici "Škole filmske magije“, i to: film "Nacrtaj mi ljubav“, dokumentarni film "Despot“, "dve reklame za čitaonicu Darinka Jevrić“ i film "Iza zavese“ sniman u mizankadar.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti neki od predavača u Školi filmske magije.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi "Naslednica“ i "Bani Lejk je nestala“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ istoričara dr Vladana Virijevića

Кnjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Кraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Кraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020