Vesti
Kultura

"Kultura u doba korone" i ove nedelje

U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Program devete nedelje počinje zvucima džez muzike. Posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ će u ponedeljak moći da uživaju u snimku novogodišnjeg koncerta Big Benda džez orkestra Radio televizije Srbije održanog u Domu kulture 2015. godine. Orkestrom je na koncertu u Gračanici 2015. godine dirigovao Ivan Ilić, trombonista, kompozitor i aranžer.

Utorak je, kao i do sada, predviđen za predstavljanje značajnih kosovsko-metohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka posetioci će se upoznati sa radom umetnika Tomislava Trifića.

"Profesor Tomislav Trifić pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored profesure na predmetu grafika, bio je i dekan na Fakultetu umetnosti, kao i prorektor na Univerzitetu u Prištini-Кosovska Mitrovica. Profesor Trifić se pored grafike, bavi i seriografijom i digitalnom grafikom", saopšteno je iz Doma kulture.

Razgovor sa profesorom Tomislavom Trifićem će voditi istoričar umetnosti Nebojša Jevtić i slikarka Maja Todić. Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

U sredu, 13. maja Dom kulture će emitovati predstavu „Orfej“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Stefan Ostojić glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak je veče predviđeno za filmska ostvarenja. Ovoga puta biće emitovani filmovi koje su napravili polaznici "Škole filmske magije“, i to: film "Nacrtaj mi ljubav“, dokumentarni film "Despot“, "dve reklame za čitaonicu Darinka Jevrić“ i film "Iza zavese“ sniman u mizankadar.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti neki od predavača u Školi filmske magije.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi "Naslednica“ i "Bani Lejk je nestala“ iz knjige "52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića.

U petak će biti održana promocija knjige „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ istoričara dr Vladana Virijevića

Кnjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Кraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Кraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

U subotu i nedelju će biti emitovani časovi Baleta. Nikola Кorać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Časove baleta emituju RTV Кim i RTV Puls.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021