Vesti
Kultura

KUD “Simonida” večeras u Beogradu

Kulturno-umetničko društvo “Simonida” iz Raniluga održaće večeras koncert narodnih pesama i igara u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.
KUD “Simonida” večeras u Beogradu
KUD Simonida (Foto RTV Puls)

Predsednik KUD “Simonida” Zoran Stanković rekao je da je ovo prvi put u poslednjih 30 godina da neko društvo iz Kosovskog Pomoravlja ima celovečernji koncert u Beogradu.

“Predano se spremamo, uključene su sve sekcije društva. Nadamo se da ćemo uspeti da delić kulturne baštine Srba iz Kosovskog Pomoravlja verodostojno predstavimo publici u Beogradu”, kaže za RTV Puls Stanković.

Čuvari tradicije iz Kosovkog Pomoravlja na ovaj koncert odlaze u okviru projekta koji realizuje “Udruženje žena sa Kosova i Metohije Beograd”, koje ovim pozivom ukazuje na značaj i poštovanje tradicije.

Cilj projekta je povezivanje sa zavičajem i predstavljanje kulturnog stvaralaštva srpskog naroda koji živi po enklavama na Kosovu i Metohiji.

Ljubitelji folklornog stvaralaštva u koncert će moći da uživaju večeras od 19 časova.Ostale vesti

Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Otvaranjem je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

  • 13.07.2021
„Ribarske svađe”, komedija naravi
Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovalo je na Belefu s predstavom „Ribarske svađe” na Kalemegdanskom platou kod „Pobednika”. Adaptaciju je uradila Ivana Dimić, a režiju Milan Karadžić.
  • 08.07.2021
’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’
Od 25 predstava koje su se bile prijavljene na konkurs, izabrano je njih osam iz cele Srbije koje će se nadmetati na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala. "Joakim Vujić" će ove godine biti održan od 23. do 30. septembra u Leskovcu, saopšteno je iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
  • 06.07.2021
Putujući bioskop iz Gračanice obilazi sredine širom Kosova
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje putujući bioskop u srpskim sredinama širom Kosova.
  • 05.07.2021
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
  • 05.07.2021
Predsednik Srbije odlikovao Narodno pozorište u Prištini
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom Vidovdana, a Karađorđeva zvezda III stepena dodeljena je Narodnom pozorištu u Prištini (NPP).
  • 29.06.2021