Vesti
Kultura

KUD ’’Kopaonik’’ iz Leposavića u Abu Dabiju

Članovi KUD "Kopaonik" iz Leposavića se od 20. januara nalaze u Abu Dabiju, gde će do 20. februara na mnogobrojnim nastupima imati priliku da predstave srpsku tradiciju i folklor.
KUD ’’Kopaonik’’ iz Leposavića u Abu Dabiju
Sa nastupa KUD ''Kopaonik'' u Abu Dabiju (Printskrin JuTjub KUD ''Kopaonik'')

KUD "Kopaonik" u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata učestvuje na međunarodnom festivalu svetske kulturne baštine, kao predstavnik Srbije, uz ansamble iz još 14 zemalja sveta.

Odmah do dolasku u Abu Dabi, ansambl je imao četiri javna nastupa, a njihov broj je već 6. februara premašio 100.

Umetnički direktor KUD "Kopaonik" Đorđe Lakušić je podsetio da je ovaj ansambl za 20 godina postojanja preko 30 puta bio na međunarodnim turnejama. Gostovali su u: Poljskoj, Belgiji, Rumuniji, Švedskoj, Kini, Australiji, Rusiji, Tunisu, Jordanu, Nemačkoj, Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Kipru.

"U svim navedenim zemljama smo bili predstavnici Srbije na jakim svetskim i evropskim festivalima. Pronosili smo vrednosti naše Stare Srbije, nematerijalnog bogatstva i naše baštine. Ne želim da posebno ističem broj nastupa u zemljama našeg regiona. Što se tiče nastupa u Srbiji, mislim da smo ih za 20 godina imali više od 2.000", rekao je Lakušić i dodao da su njihovi nastupi u UAE izuzetno dobro propraćeni.

KUD "Kopaonik" po drugi put gostuje u ovoj zemlji, a ekipu na turneji je obišao je i ambasador Srbije u UAE Stanimir Vukićević.Ostale vesti

Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021
’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021