Vesti
Kultura

KUD ’’Kopaonik’’ iz Leposavića u Abu Dabiju

Članovi KUD "Kopaonik" iz Leposavića se od 20. januara nalaze u Abu Dabiju, gde će do 20. februara na mnogobrojnim nastupima imati priliku da predstave srpsku tradiciju i folklor.
KUD ’’Kopaonik’’ iz Leposavića u Abu Dabiju
Sa nastupa KUD ''Kopaonik'' u Abu Dabiju (Printskrin JuTjub KUD ''Kopaonik'')

KUD "Kopaonik" u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata učestvuje na međunarodnom festivalu svetske kulturne baštine, kao predstavnik Srbije, uz ansamble iz još 14 zemalja sveta.

Odmah do dolasku u Abu Dabi, ansambl je imao četiri javna nastupa, a njihov broj je već 6. februara premašio 100.

Umetnički direktor KUD "Kopaonik" Đorđe Lakušić je podsetio da je ovaj ansambl za 20 godina postojanja preko 30 puta bio na međunarodnim turnejama. Gostovali su u: Poljskoj, Belgiji, Rumuniji, Švedskoj, Kini, Australiji, Rusiji, Tunisu, Jordanu, Nemačkoj, Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Kipru.

"U svim navedenim zemljama smo bili predstavnici Srbije na jakim svetskim i evropskim festivalima. Pronosili smo vrednosti naše Stare Srbije, nematerijalnog bogatstva i naše baštine. Ne želim da posebno ističem broj nastupa u zemljama našeg regiona. Što se tiče nastupa u Srbiji, mislim da smo ih za 20 godina imali više od 2.000", rekao je Lakušić i dodao da su njihovi nastupi u UAE izuzetno dobro propraćeni.

KUD "Kopaonik" po drugi put gostuje u ovoj zemlji, a ekipu na turneji je obišao je i ambasador Srbije u UAE Stanimir Vukićević.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021