Vesti
Kultura

’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu

Promocija zbirke pesama "Krhotine leta" Žarka Milenkovića održana je sinoć u beogradskoj umetničkoj galeriji "Polet". O zbirci su, pored autora, govorile književne kritičarke Bojana Stojanović Pantović i Jana Aleksić.
’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu
Sa promocije u Beogradu (Foto privatna arhiva)

Govoreći o zbirci "Krhotine leta", Bojana Stojanović Pantović je naglasila da je pesnički glas Žarka Milenkovića značajan doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

"Poezija Žarka Milenkovića pripada onom pesničkom senzibilitetu kojem su pripadala značajna imena srpske knjizevnosti, poput Vaska Pope, Momčila Nastasijevića, Novice Tadića, Ivana V. Lalića, sa kojima ovaj pesnik uspostavlja bliske veze, ali naravno gradeći sopstvenu poetiku. Zanimljivo je reći da je leto u poeziji Žarka Milenkovića uzeto kao vreme propadanja, nije to ona punoća života i smisla, već punoća besmisla i rasta tuge, smrti", rekla je Jana Aleksić.

Banjalučki pesnik i književni kritičar Zlatko Jurić navodi da Žarko Milenković "gradi punoznačne pjesničke slike koje nastavljaju tradiciju srpske poezije koju je nadogradio Novica Tadić, ističući simboliku okruženja u kome se nalazi lirski subjekt savremenog doba u kojem dominira otuđenje, bizarno i profano".

"Milenković, na jezgrovit način, veoma suptilno iskazuje humani odnos prema osnovnim ljudskim osjećanjima, prirodnim pojavama i vremenskim prilikama. Neke od najpoetičnijih pjesama u zbirci ’Krhotine leta’ vezane su za doživljaj godišnjeg doba, mjeseca, dana i noći, sa poentom koja upućuje na prolaznost svega materijalnog i ništavnog", smatra Jurić.

Zbirka Žarka Milenkovića "Krhotine leta" objavljena je prošle godine u ediciji "Poezija, danas" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, koju uređuju pesnici Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković. Zbirka je promovisana jos i u Novom Sadu, a planiraju se promocije u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.Ostale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020