Vesti
Kultura

’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu

Promocija zbirke pesama "Krhotine leta" Žarka Milenkovića održana je sinoć u beogradskoj umetničkoj galeriji "Polet". O zbirci su, pored autora, govorile književne kritičarke Bojana Stojanović Pantović i Jana Aleksić.
’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu
Sa promocije u Beogradu (Foto privatna arhiva)

Govoreći o zbirci "Krhotine leta", Bojana Stojanović Pantović je naglasila da je pesnički glas Žarka Milenkovića značajan doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

"Poezija Žarka Milenkovića pripada onom pesničkom senzibilitetu kojem su pripadala značajna imena srpske knjizevnosti, poput Vaska Pope, Momčila Nastasijevića, Novice Tadića, Ivana V. Lalića, sa kojima ovaj pesnik uspostavlja bliske veze, ali naravno gradeći sopstvenu poetiku. Zanimljivo je reći da je leto u poeziji Žarka Milenkovića uzeto kao vreme propadanja, nije to ona punoća života i smisla, već punoća besmisla i rasta tuge, smrti", rekla je Jana Aleksić.

Banjalučki pesnik i književni kritičar Zlatko Jurić navodi da Žarko Milenković "gradi punoznačne pjesničke slike koje nastavljaju tradiciju srpske poezije koju je nadogradio Novica Tadić, ističući simboliku okruženja u kome se nalazi lirski subjekt savremenog doba u kojem dominira otuđenje, bizarno i profano".

"Milenković, na jezgrovit način, veoma suptilno iskazuje humani odnos prema osnovnim ljudskim osjećanjima, prirodnim pojavama i vremenskim prilikama. Neke od najpoetičnijih pjesama u zbirci ’Krhotine leta’ vezane su za doživljaj godišnjeg doba, mjeseca, dana i noći, sa poentom koja upućuje na prolaznost svega materijalnog i ništavnog", smatra Jurić.

Zbirka Žarka Milenkovića "Krhotine leta" objavljena je prošle godine u ediciji "Poezija, danas" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, koju uređuju pesnici Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković. Zbirka je promovisana jos i u Novom Sadu, a planiraju se promocije u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020