Vesti
Kultura

’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu

Promocija zbirke pesama "Krhotine leta" Žarka Milenkovića održana je sinoć u beogradskoj umetničkoj galeriji "Polet". O zbirci su, pored autora, govorile književne kritičarke Bojana Stojanović Pantović i Jana Aleksić.
’’Krhotine leta’’ Žarka Milenkovića promovisane u Beogradu
Sa promocije u Beogradu (Foto privatna arhiva)

Govoreći o zbirci "Krhotine leta", Bojana Stojanović Pantović je naglasila da je pesnički glas Žarka Milenkovića značajan doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

"Poezija Žarka Milenkovića pripada onom pesničkom senzibilitetu kojem su pripadala značajna imena srpske knjizevnosti, poput Vaska Pope, Momčila Nastasijevića, Novice Tadića, Ivana V. Lalića, sa kojima ovaj pesnik uspostavlja bliske veze, ali naravno gradeći sopstvenu poetiku. Zanimljivo je reći da je leto u poeziji Žarka Milenkovića uzeto kao vreme propadanja, nije to ona punoća života i smisla, već punoća besmisla i rasta tuge, smrti", rekla je Jana Aleksić.

Banjalučki pesnik i književni kritičar Zlatko Jurić navodi da Žarko Milenković "gradi punoznačne pjesničke slike koje nastavljaju tradiciju srpske poezije koju je nadogradio Novica Tadić, ističući simboliku okruženja u kome se nalazi lirski subjekt savremenog doba u kojem dominira otuđenje, bizarno i profano".

"Milenković, na jezgrovit način, veoma suptilno iskazuje humani odnos prema osnovnim ljudskim osjećanjima, prirodnim pojavama i vremenskim prilikama. Neke od najpoetičnijih pjesama u zbirci ’Krhotine leta’ vezane su za doživljaj godišnjeg doba, mjeseca, dana i noći, sa poentom koja upućuje na prolaznost svega materijalnog i ništavnog", smatra Jurić.

Zbirka Žarka Milenkovića "Krhotine leta" objavljena je prošle godine u ediciji "Poezija, danas" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, koju uređuju pesnici Dejan Aleksić i Živorad Nedeljković. Zbirka je promovisana jos i u Novom Sadu, a planiraju se promocije u Kosovskoj Mitrovici i Kragujevcu.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023