Krejam maja festival “Mirdita, Dobar dan!”

Festival "Mirdita, Dobar dan!", održaće se ove godine od 29. maja do 1. juna u Beogradu, saopštili su organizatori.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa ranijih festivala

Ovaj jedinstveni događaj, koji neretko izaziva tenzije i proteste, ima za cilj da promoviše kulturnu i društvenu scenu kosovskih Albanaca u Beogradu.

Ove godine, festival se odvija u periodu kada je odnos između Prištine i Beograda na najnižem nivou od početka dijaloga u Briselu.

“Politička kriza se značajno ogleda u svakodnevnom životu građana na Кosovu i u Srbiji. To dodatno obeshrabruje saradnju između dva društva, ne samo u oblasti kulture, već i u trgovini, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival šalje jasnu poruku javnosti i političkim elitama Кosova i Srbije da prepreke moraju da se otklone”, poručuju organizatori festivala u saopštenju koje su medijima poslali na albanskom i engleskom jeziku.

Kao i prethodnih godina, posetioci će i ove godine imati priliku da se upoznaju sa kulturnom scenom Кosova kroz niz predstava, filmova, koncerata i izložbi.

Deo festivala biće posvećen diskusijama i debatama o budućnosti odnosa Beograda i Prištine i važnosti saradnje za obe zajednice.

Zvanično otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan!" će se održati u sredu, 29. maja filmom "Hladni novembar", u režiji Ismeta Sijarina.

Osim ovoga, publika će imati priliku da vidi i druge dokumentarne filmove, pozorišne predstave, koncerte i tribune.

Tokom festivala biće održana tri debate o pitanjima koja se odnose na nestala lica. Uporedo sa ovim debatama će promovisati tri književna izdanja.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu.

Festival organizuje Integra (Кosovo), Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija), i građanska inicijativa (Srbija), uz podršku Кosovske fondacije za otvoreno društvo (КFOS), Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, Braće Rokfeler i Ministarstva kulture, omladine i sporta Кosova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane