Vesti
Kultura

Krejam maja festival “Mirdita, Dobar dan!”

Festival "Mirdita, Dobar dan!", održaće se ove godine od 29. maja do 1. juna u Beogradu, saopštili su organizatori.
Krejam maja festival “Mirdita, Dobar dan!”
Sa ranijih festivala

Ovaj jedinstveni događaj, koji neretko izaziva tenzije i proteste, ima za cilj da promoviše kulturnu i društvenu scenu kosovskih Albanaca u Beogradu.

Ove godine, festival se odvija u periodu kada je odnos između Prištine i Beograda na najnižem nivou od početka dijaloga u Briselu.

“Politička kriza se značajno ogleda u svakodnevnom životu građana na Кosovu i u Srbiji. To dodatno obeshrabruje saradnju između dva društva, ne samo u oblasti kulture, već i u trgovini, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival šalje jasnu poruku javnosti i političkim elitama Кosova i Srbije da prepreke moraju da se otklone”, poručuju organizatori festivala u saopštenju koje su medijima poslali na albanskom i engleskom jeziku.

Kao i prethodnih godina, posetioci će i ove godine imati priliku da se upoznaju sa kulturnom scenom Кosova kroz niz predstava, filmova, koncerata i izložbi.

Deo festivala biće posvećen diskusijama i debatama o budućnosti odnosa Beograda i Prištine i važnosti saradnje za obe zajednice.

Zvanično otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan!" će se održati u sredu, 29. maja filmom "Hladni novembar", u režiji Ismeta Sijarina.

Osim ovoga, publika će imati priliku da vidi i druge dokumentarne filmove, pozorišne predstave, koncerte i tribune.

Tokom festivala biće održana tri debate o pitanjima koja se odnose na nestala lica. Uporedo sa ovim debatama će promovisati tri književna izdanja.

Festival će se održati na nekoliko lokacija u Beogradu.

Festival organizuje Integra (Кosovo), Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija), i građanska inicijativa (Srbija), uz podršku Кosovske fondacije za otvoreno društvo (КFOS), Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, Braće Rokfeler i Ministarstva kulture, omladine i sporta Кosova.Ostale vesti

Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
  • 13.05.2021
„Čarobnjak iz Oza“ oduševio mališane u Gračanici
Trećeg dana pozorišnog festivala „Mali Joakim“ pred najmlađom pubilikom u Domu kulture Gračanica izvedena je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.
  • 12.05.2021
’’Kvizomanijak’’ i akcija ’’Božur za decu Orahovca’’
Drugi ciklus kviza znanja „Kvizomanijak“ završava se dvadesetim po redu nadmetanjem koje je zakazano za četvrtak 13. maj 2021. godine od 16 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
  • 12.05.2021
U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021
Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021