Vesti
Kultura

Kraljevo: ’’Banović Strahinja’’ na festivalu ’’Joakim Vujić’’

Za predstavu "Banović Strahinja", kojom se Narodno pozorište iz Prištine sinoć predstavilo na 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", u Kraljevu se tražila karta više.
Kraljevo: ’’Banović Strahinja’’ na festivalu ’’Joakim Vujić’’
Ekipa predstave ''Banović Strahinja'' sa rediteljem Nebojšom Bradićem (Foto Goran Andrejević)

Predstavu "Banović Strahinja" adaptirao je i režirao Nebojša Bradić, prema dramskom tekstu Borislava Mihajlovića Mihiza. Premijerno je izvedena u Gračanici 12. aprila 2018. godine, a urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici i Šabačkog pozorišta.  

"Sinoć smo nastupali sa našom predstavom ’Banović Strahinja’ na festivalu ’Joakim Vujić’. Taj komad ima oko dvadesetak izvođenja, ovo je bilo jedno od naših najboljih izvođenja na festivalu. Ujedno, ovo je bila prva i (za sada) jedina predstava za koje su karte bile rasprodate, publika je fantastično reagovala, glumci su bilo veoma motivsani i uigrani, smatram da smo ostavili jako dobar utisak", kazao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Njega posebno raduje činjenica da je NPP "deo sveta koji se zove ’profesionalna pozorišta Srbije’ i da su u tom svetu, sasvim sigurno, ne samo ravnopravni već i u nekim segmetima bolji".

"Bili smo u Šapcu, sada idemo u Herceg Novi, 23. i 24. maja igramo ’Ženidbu’ i ’Razvojni put Bore Šnajdera’. Trudimo se da, pored naše primarne misije, a to su igranja na Kosovu i Metohiji, svuda gde postoje uslovi i mogućnosti, što više gostujemo i u drugim delovima Srbije, inostranstvu, da i tamo predstavimo naš rad i čitavu situaciju u kojoj funkcioniše kultura i u kojij živi srpski narod na Kosovu i Metohiji", zaključio je Radonjić.

Da je gostovanje NPP-a u Kraljevu pun pogodak smatra i glumac NPP-a Igor Damnjanović. On u predstavi glumi slugu Milutina, koji dolazi i Banović Strahinji saopštava da mu je kuća napadnuta, ljuba Anđelija odvedena.

"Jedno uspešno gostovanje preksinoć u Šapcu, posle toga nastup na festivalu u Kraljevu. Pre predstave u Kraljevu, u okviru pratećeg programa festivala u biblioteci grada Kraljeva je održan program posvećen našem pozorištu, u čast 70. godina postojanja NPP-a, gde smo se još jednom podsetili šta je sve obeležilo tih 70. godina", rekao je Damnjanović.

On ističe srdačan prijem ekipe NPP-a u Kraljevu.

"Predstava je prošla odlično, uz veliki i gromoglasan aplauz. Potom se pristupilo okruglom stolu kritike, gde su učesnici u predstavi i pubilika imali prilike da razgovaruju o onome što su videli i doživeli. Kao učesnici, bili smo iznenađeni odličnim prijemom u Kraljevu".

Nakon nastupa u Herceg Novom, glumački ansambl NPP-a očekuju nastupi u Nišu i Beogradu sa predstavom "Ivkova slava u Prizrenu", dok će publika u Pančevu krajem maja moći da pogleda "Ženidbu".Ostale vesti

Četvrti dan festivala: Palčica pozdravljena ovacijama
Festival „Mali Joakim“ odvija se četvrti dan u Gračanici. Na današnjem repertoaru našla predstava „Palčica“ Pozorišta lutaka iz Niša. Deca iz metohijskih sredina ali i sa centralnog Kosova ovacijama su pozdravili glumce.
  • 13.05.2021
„Čarobnjak iz Oza“ oduševio mališane u Gračanici
Trećeg dana pozorišnog festivala „Mali Joakim“ pred najmlađom pubilikom u Domu kulture Gračanica izvedena je predstava „Čarobnjak iz Oza“ Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.
  • 12.05.2021
’’Kvizomanijak’’ i akcija ’’Božur za decu Orahovca’’
Drugi ciklus kviza znanja „Kvizomanijak“ završava se dvadesetim po redu nadmetanjem koje je zakazano za četvrtak 13. maj 2021. godine od 16 časova u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
  • 12.05.2021
U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

  • 10.05.2021
Festival „Mali Joakim“ počinje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 10.05.2021
Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021