Vesti
Kultura

’’Kralj Petar I’’ putuje Kosovom

Dom kulture "Gračanica" organizuje "putujuće" bioskopske projekcije filma "Kralj Petar I" u nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji.
’’Kralj Petar I’’ putuje Kosovom
Ilustracija (Foto prinskrin)

Publika u Donjoj Gušterici, Zvečanu, Štrpcu i Šilovu imaće priliku da pogleda najnoviji film Petra Ristovskog u kome glavnu ulogu tumači njegov otac, proslavljeni srpski glumac Lazar Ristovski.

Film "Kralj Petar I" govori o žrtvama, stradanju, herojstvu i pobedi. Ovo je film koji u svetskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom svetskom ratu.

U proteklom periodu "putujući bioskop" je podržavao reditelj Danilo Bećković sa svojim filmovima, a zahvaljujući Ministarstvu kulture Vlade Republike Srbije i Jugoslovenskoj kinoteci, Dom kulture "Gračanica" je tehnički opremljen da realizuje ove projekcije.

Raspored projekcija filma "Kralj Petar I":

21.12.2018. - Donja Gušterica, 18:00 časova
24.12.2018. - Zvečan, 18:00 časova
25.12.2018. - Štrpce, 18:00 časova
26.12.2018. - Šilovo, 18:00 časovaOstale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020