Vesti
Kultura

Kosovski vez kao umetničko delo

Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
Kosovski vez kao umetničko delo
Ručni radovi sa motivima kosovskog veza (Foto Kim)

Kosovski vez se može opisati kao pravo umetničko delo na platnu. Za odevne predmete, posteljine i razne druge ukrase za nameštaj do sredine prošlog veka koristilil su se upravo ovi motivi. Koliki je bio prestiž u srednjem veku, govore i podaci da je korišćen na dvorovima i da su srpske kraljice otvarale posebne škole u kojima se ova tehnika izučavala.

„Osim na dvorovima kosovski vez je negovan i u mnogim manastirima. Predmeti za crkvenu upotrebu bili su urađeni po strogim pravilima Kosovskog veza. Najpoznatija vezilja je monahinja Jefimija. Ona je izvezla i pokrov za mošti svetog kneza Lazara“, kazala je Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“.

Ova tehnika vezenja je zastupljena i danas, ali znatno manje. Članice „Avenije“ godinama unazad rade na promociji tradicionalnih vrednosti u koje spada i kosovski vez.

„Taj vez se zadržao i danas, što je jako važno. Naše žene i devojke uče da izrađuju kosovski vez da bi se na taj način prenosio na mlađe generacije. Mi moramo da se trudimo da sve ono što je deo naše tradicije i naše vrednosti da pokažemo i drugima“, kazala je Đorićeva.

Ranije je bilo nezamislivo da se devojka uda, a da u okviru svog miraza nema ručne radove sa motivima kosovskog veza.

„Ja pripadam generaciji koja je sve morala da zna da radi, koju je majka od malena učila da veze, da plete da se sprema za udaju. Udavale su se devojke, ali ona koja je imala tu devojačku spremu računalo se kao vredna devojka“, rekla je Radmila Vasić, članica Udruženja poslovnih žena "Avenija".

Interesovanje za vez opada iz godine u godinu, a na to je uglavnom uticao moderan način života. Naša sagovornica se boji da bi ova tehnika mogla da izumre.

„Plašim se. Možda toga ima još po selima ali ove devojke sada uče škole, rade, nemaju vremena. Ja znam puno devojaka koje bi volele ovo da rade ali prosto nemaju vremena zbog tempa života, jer mnogo brzo živimo“ kaže Radmila Vasić.

Članice Avenije ali i Srpski kulturni centar, gde je danas održan javni čas o kosovskom vezu, nastoje da ovu tradicu održe.

„Važno je da očuvamo našu tradiciju i kulturu, pogotovo nematerijalnu kulturnu koja se polako gubi, naročito nematerijalno kulturno blago na Kosovu i Metohiji. Srpski kulturni centar trenutno realizuje projekat „nematerijalno bogatstvo“ i u okviru tog projekta promovišemo sedam elemenata nematerijalne kulture koji su upisani u Nacionalni registar“, kaže Dušica Kostić predstavnica Srpskog kulturnog centra.

Iako je manje zastupljen vrednost kosovskog veza ne opada, što govori i činjenica da se on nalazi na listi nematerijalnog kulturnog blaga Srbije, a od zaborava ga čuvaju i stihovi srpskih narodnih pesama.

 Ostale vesti

Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020