Vesti
Kultura

Kosovski kandidat za Oskara film "Košnica" Bljerte Bašoli

Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
Kosovski kandidat za Oskara film
Plakat za film "Košnica"

Film rediteljke Bljerte Bašoli je početkom februara ove godine postigao je, kako navodi Anadolia, istorijski uspeh na filmskom Sandens festivalu u SAD-u, osvojivši tri glavne nagrade.

Film je nagrađen Velikom nagradom žirija, nagradom publike i nagradom za najbolju režiju. Film govori o ženi Fahriji koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život i pored svih poteškoća na patrijarhalnom Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poželeo je uspeh rediteljki Bljerti Bašoli i ekipi filma.

"Kosovska nominacija za Oskara je "Košnica". Osim što je remek delo, ova priča o ratu i istrajnosti je inspiracija. Srećno!", napisala je Osmani.

 Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021
Banjska:
Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
  • 28.08.2021