Vesti
Kultura

Kosovski filmski festival - bez jedinog srpskog filma

Film “Sporazum“ neće biti prikazan na kosovskom festivalu igranog filma „PriFest“. Srbi na Kosovu se tretiraju kao građani drugog reda, kaže reditelj Predrag Radonjić.

Kosovski filmski festival - bez jedinog srpskog filma
Zdravko Maletić u ulozi Agrona (kadar iz

"Sporazum“ je jedini srpski igrani film snimljen u celosti na Kosovu, nakon 1999. godine, i do sada je prikazivan u okviru zvaničnih selekcija domaćih filmskih festivala u Nišu, Vrnjačkoj Banji, Sopotu i Leposaviću, ali i međunarodnih u Barseloni, Londonu, Kanu, Sočiju, Klužu i Buzauu.

Film je odpočeo svoj festivalski život pre nepunih godinu dana u Vrnjačkoj Banji, primljen uz „suze i ovacije“ publike na svojoj kosovskoj turneji, te dobio pozitivne kritike poznavalaca domaćeg filma.

Međutim, iako je početkom godine uredno poslata, i potvrđena prijava na najvećem kosovskom filmskom festivalu PriFest, koji se od 14. do 20. jula održava u Prištini, "Sporazum“ nije uvršten u festivalski program.

Direktorica festivala Vjosa Beriša nije mogla da obrazloži zbog čega film „Sporazum“ neće biti prikazan na festivalu. Ona je novinara RTV Kim uputila na umetničkog direktora festivala, međutim, nije dala njegov kontakt telefon, rekavši da je ponovo kontaktiramo u toku sutrašnjeg dana.

Reditelj Predrag Radonjić kaže za RTV Kim da nije dobio obrazloženje od organizatora festivala zbog čega njegov film neće biti prikazan. Ipak nije iznenađen ovom odlukom, jer se to, kako kaže, ne dešava prvi put.

Naime, Radonjić je dva puta prijavljivao svoje dokumentarne filmove i na DokuFest-u u Prizrenu, ali ni tamo nisu bili prihvaćeni i prikazani, iako su nagrađivani na međunarodnim festivalima.

“To govori koliko je zapravo otvorenost, tolerantnost i multuetničnost kosovskog društva i kosovskih Albanaca samo jedna maska iza koje se krije jedna netrpeljivost. Oni su otvoreni da prihvate NVO aktiviste i podobne ljude iz Beograda, međutim, pokazuju izrazitu netolerantnost, usudio bih se da kažem i fašizam, u odnosu na Srbe sa Kosova koje zapravo tretiraju kao građane drugog reda“.

Odluka da film Predraga Radonjića ne bude prikazan na PriFestu nije iznenadila ni direktora Centra za mir i toleranciju Nenada Maksimovića.

“Nažalost, ovo samo pokazuje nedostatak vrednosti kosovskih umetnika da omoguće gledaocima pluralizam u mišljenju i pluralizam u viđenju stavova da i na neki način podstaknu kritičko preispitivanje prošlosti na Kosovu“, kazao je Maksimović.

Direktor filma „Sporazum“ Isak Vorgučić smatra da situacija oko neprikazivnja filma u Prištini samo pokazuje da je „kosovsko društvo u odnosu prema Srbima - nazadovalo“.

„Kako prethodnih godina, tako je i ovogodišnji festivalski program u Prištini prepun albanskih filmova sa ratnom tematikom, u kojima se Srbi tokom devedesetih prikazuju kao agresori. Međutim, za srpski film sa posleratnom tematikom, koji obrađuje naše muke i nevolje nakon uspostavljanja prividnog mira, na festivalu nema mesta. Umetnost je i ovde očigledno ogrezla u politiku, pa se i tu pokazuje kako je kompletno društvo nazadovalo u odnosu prema Srbima.“

Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima, uskoro će biti prikazana u okviru filmskog programa na RTS-u.Ostale vesti

Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022
Večeras počinje
Osmo izdanje „Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF)“ biće održano od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21 čas.
  • 21.11.2022