Vesti
Kultura

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji

Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Dodela nagrada (Foto Bioskopski centar Kosova)

Film "Letnji snovi o moru" (Vera andrron detin) takmičio se u kategoriji "Horizonti" za nagrade: najbolji film, režiser, specijalna nagrada žirija, najbolji glumac i glumica, najbolji scenario.

Glavna uloga u filmu poverena je makedonskoj glumici Teuti Ajdini Jegeni, a uloge su tumačili i Alketa Sila, Refet Abazi, Astrit Kabaši, Arona Ziberi, Aurtia Aguši i drugi. Film je rađen u koprodukciji Kosova, Severne Makedonije i Albanije, a uz podršku Kosovskog bioskopskog centra, Filmske agencije Severne Makedonije i Nacionalnog centra za kinematografiju.

U Veneciji je sinoć završen 78. Filmski festival, a Zlatnog lava osvojio je film "L’Evenement" francuske rediteljke Odri Divan. Za najbolju glumicu proglašena je Penelope Kruz, za ulogu u filmu "Paralelne majke" španskog reditelja Pedra Almodovara, a najbolji glumac po odluci žirija je Džon Arsilia za ulogu u filipinskom filmu "Na poslu: Nedostaje 8".Ostale vesti

Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021
Banjska:
Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
  • 28.08.2021