Vesti
Kultura

"Kosovska hronika Tomislava Sekulića": Vredno svedočanstvo o čoveku i vremenu

Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
Detalj sa promocije knjige ''Kosovska hronika Tomislava Sekulića'' u Gračanici (Foto Kim)

Tomislav Sekulić je rođen u Gračanici 1934. godine. Studirao je rudarstvo i metalurgiju na Beogradskom univerzitetu. Bio je dugogodišnji direktor jame u rudniku "Kišnica i Novo Brdo", potom direktor rudnika "Lece" kod Lebana, generalni direktor Metalurškog kombinata "Trepča", gradonačelnik Prištine, pokrajinski sekretar za energetiku i član Izvršnog veća Kosova. Bio je i poslanik u Skupštini SRJ.

U jednom periodu političke karijere našao se između dve vatre. Tomislav Sekulić je trpeo oštre kritike tadašnjeg režima jer se nije libio da ukaže na greške i propuste koji su se ticali zaštite srpskog naroda od tihog progona usled nabujalog albanskog ekstremizma. Sa druge strane, Albancima nije odgovarala njegova borba za pravo srpskih kadrova koji su bili potisnuti u drugi plan zbog politike zapošljavanja i favorizovanja albanske strane.

"Vodio je ljuti politički boj"

Akademik prof. dr Stojan Sekulić je istakao da se njegov stric od 1982. gudine, kada je postao gradonačelnik, intezivno bavio politikom.

"Njegov cilj je bio opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji i ostanak ove teritorije u sastavu Srbije. To je bio čovek koji je javno govorio o problemima Srba i iznosio ih pred predstavnicima pokrajinskih, republičkih i saveznih vlasti, ali nije nailazio na razumevanje. Zbog iznošenja istine je jako kritikovan od strane albanske, ali i srpske vlasti, jer nije štedeo nikoga, nije se plašio i nije prezao ni od čega", kazao je Sekulić za RTV Kim.

O delu i liku Tomislava Sekulića govorio je istoričar umetnosti prof. dr Miloš Đorđević.

"Vodio je ljuti politički boj, mimo vlastitihh ineresa. Ivo Andrić kaže da je velika nesreća srpskog naroda što svako od nas, pojedinaca, želi da od opšteg dobra uradi samo za svoje dobro. Tomislav Sekulić nije bio takav, a prema navodima Stojana Sekulića, između njegovih reči i dela je postojalo jedinstvo", kazao je Đorđević.

Kompletirana "Gračanička trilogija"

Knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" deo je triptiha pod nazivom "Gračanička trilogija". Njenom izdavanju predhodile su dve knjige prof. dr Stojana Sekulića "Gračanica" i "Gračanički srez, 20. i 21. vek".

On je istakao da je temeljno radio na pripremi nove knjige i analizirao svaku napisanu rečenicu.

"U knjizi iznosim njegov životopis u kome ispravljam greške iz knjiga i časopisa koje su napravljene o njegovom životu i političkom delovanju. Tu su novinari iz vodećih srpskih listova, koji su pratili njegov rad, tu je knjiga "Seobe kao sudbina" koju je izdao neposredno pre svoje smrti. Najveći deo knjiga su originalni skenirani intervjui iz novina, četvrti deo su manje poznata dokumenta i slike iz života Tomislava Sekulića", rekao je akademik Sekulić.

On je dodao da od čitalaca očekuje da daju svoj sud o Tomislavu Sekuliću na osnovu onoga što je o njemu napisano.

Pesnik Ratko Popović je ocenio da je Stojan Sekulić u tri knjige "toliko toga darivao srpskom narodu", a ujedno i straživačima koji se bave delom i likom ovog "ponosnog Kosovca".

"Ovo je samo jedan početak, ali značajan. Stojan je, pored svega što nam nije bilo dostupno i poznato, što smo pomalo znali i čuli o Tomislavu Sekuliću, on je sve to uspešno sakupio i objedinio, tako da imamo čast da uživamo u njegovim delima. Spašeno je mnogo dokumentacije koja je vrila po kućama, ostavama, beznačajnim mestima", kazao je on.

Prof. dr Miloš Đorđević je primetio da je autor, prikazujući misiju i viziju Tomislava Sekulića, koristio ne samo dokumenta, nego i usmena svedočenja njegovih savremenika. To, prema njemu, pokazuje želju autora da svaku svoju reč argumentuje.

"Ma kakve mane imale ove knjige sa preko 2.000 dokumenata, to su knjige u kojoj jedna govori o velikoj zadužbini i duhovnom središtu srpskog naroda, druga o političkoj jedinici kakav je bio gračanički srez i treća o znamenitoj političkoj ličnosti o kojoj s razlogom niko nije mogao da kaže neku ružnu reč, što je za našu političku scenu postalo neshvatljivo", naveo je Đorđević.

Prva promocija knjige "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" održana je u kripti hrama Svetog Marka u Beogradu, a naredna promocija će biti održana u Podgorici.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022