Vesti
Kultura

Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Premijera u Novom Sadu (Foto Ansambl ''Venac'' )

Nakon premijera u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci i Gračanici u toku 2022. godine, zbog velikog interesovanja, kako navode iz ovog ansambla, a na zahtev naše verne publike, „Venac“ i u ovoj godini nastavlja sa izvođenjem koreodrame „700“.

"Odlučili smo da prvo izvođenje programa ’700’ u ovoj godini bude upravo u mestu u kom je i nastao- u Milutinovoj Gračanici".

"Radnja prati porodicu Radović iz sela Sušica pored Gračanice hronološki od zidanja manastira do današnjih dana. Radovići se pominju u osnivačkoj ’Gračaničkoj povelji’ kralja Milutina ispisanoj na zidovima samog hrama i kroz najbitnije istorijske događaje srpske istorije i naroda sa ovog prostora oslikaćemo sudbinu običnog čoveka iskazanu kroz igru, pesmu, običaje i scenski pokret inspirisan događajima. Кroz celo putovanje vodi nas mladić iz porodice Radović, koji u današnjem vremenu dolazi na razgovor za vizu u jednu od ambasada u Beogradu kada ga na razmišljanje o istoriji svoje porodice kroz vekove navodi pitanje službenice ambasade o njegovom mestu prebivališta: ’Gra-ča-ni-tsa’, ’Is it in Serbia?’, ’Da li se to nalazi u Srbiji’/na osetno lošem srpskom jeziku", scenario koreodrame „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ koji se navodi u saopštenju.

Autorski tim čine: producent Snežana Jovanović, autor i koreograf Miloš Cile Mitić, reditelj Dragan Elčić, muzika: Zdravko Ranisavljević, kostimograf: Boris Čakširan, produkcija zvuka: AS STUDIOTON Beograd, video produkcija: RAMONDA PRODUCTION Beograd, uloge: Aleksandar Lazić, Predrag Vasić.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Doma kulture u Gračanici svakog radnog dana od 08-16 sati. Cene ulaznica su 300, 400 i 500 dinara.

Кoreodrama „700- Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice“ organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023