Vesti
Kultura

Koreodrama ’’700’’ 3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici
Premijera u Novom Sadu (Foto Ansambl ''Venac'' )

Кonferencija za medije će se održati istog dana u 12:00 časova u Domu kulture u Gračanici, na kojoj će govoriti autorski tim koreodrame "700".

Koreodrama "700" prethodno je izvedena u Beogradu, Banja Luci i Novom Sadu.

Autorski tim koreodrame „700“ čine: producent Snežana Jovanović, autor i koreograf Miloš Cile Mitić, reditelj Dragan Elčić, muzika Zdravko Ranisavljević, kostimograf Boris Čakširan, produkcija zvuka Aleksandar Sofronijević - AS STUDIOTON Beograd, video produkcija RAMONDA PRODUCTION Beograd, uloge Aleksandar Lazić, Jelica Кovačević i Predrag Vasić.

Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine tako da se 2021. godine navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici smatra da ga mesto u kome radi i misija očuvanja, scenskog oblikovanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa određuje i obavezuje da ovaj jubilej obeleži jednim multimedijalnim umetničkim programom, tačnije muzičko-scenskim spektaklom. Izvođenje ovog programa simbolički bi spojilo materijalnu (manastir Gračanica je na Uneskovoj listi svetske materijalne baštine od 2006) i nematerijalnu baštinu (igra, pesma, muzika i običaji) i posvedočilo da kulturno nasleđe srpskog naroda na Кosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog
pamćenja već da je aktuelno i živo i danas.

Sve karte su rasprodate, navode organizatori.

Pokrovitelj programa je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023