Vesti
Kultura

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice

Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Detalj sa koncerta (Foto Kim)

Manastir Gračanica ove godine obeležava 700 godina postojanja, ali i upokojenja njegovog ktitora Kralja Milutina.

Velika sala Doma kulture bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je uživala u veličanstvenom programu koji su pripremili učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“, kao i solisti hora „Simonida“ iz Gračanice, kao i hora „Stevan Hristić“ iz Stanišora, ali i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce.

"S obzirom da je ovo godina jubileja manastira Gračanica, ali i smrti Kralja Milutina osetili smo potrebu da se ovaj jubilej obeleži kroz pesmu", kazao je đakon Bratislav Bogdanović.

„Naši dirigenti su u proteklom periodu, koliko su epidemiloške mere dozvoljavale radili i pripremali se preko društvenih platformi sa manjim brojem učenika, ali uspeli su da u zadnjoj nedelji pred koncert rade svi zajedno, i spremni smo za nastup. Ovo je veoma važna godina sa srpski narod, kao što je bila važna 2019. godina, kada je bio jubilej postojanja SPC, kao što je važan i svaki naš manstir, bilo da je na prostoru Kosova i Metohije ili u svetu“, istako je Bogdanović i dodao da manastir Grčanicu posećuju ljudi iz različitih delova zemlje, kako bi se divili lepoti fresaka ali i upoznali arhitekturu.

Aleksandar Gudžić, isred Doma kulture Gračanica povodom jubileja manastira, kazao je da je on deo srpskog nacionalnog identiteta.

„Manastir Gračanica je ne samo važan kulturni i verski spomenik, već je i deo srpskog nacionalnog identiteta, deo svetske kulturne baštine. Ovo je tek početak obeležavanja jubileja Gračanice, u narednom periodu ćemo imati niz izložbi na temu Gračanice“, poručio je Gudžić.

A da je jubilej sedam vekova manastira Gračanice bitan, složili su se i direktori muzičkih škola iz Gračanice i Štanišora.

„Bitan dan kako za Gračanicu, tako i za celokupan srpski narod. Tokom koncerta iz naše škole učestvovali su učenici na harmonici, klaviru i naravno tu je hor sa par numera “, kazao je direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Andrija Jović.

Zadovoljstvo što imaju priliku da se predstave pred gračaničkom publikom nije krio ni direktor muzičke škole „ Stevan Hristić“, Ivan Bovanović. „Na svim jubilejima je značajno učestvovati , ali ovo je poseban. Učestvovanje povodom 700 godina manastira Gračanice je naš najemotivniji nastup“, kazao je on za RTV Kim.

Nakon završetka koncerta učesnici, ali i publika bili su pod jakim utiskom i nisu krili emocije koje su ih savladale.

„Prezodovljna sam koncertom, jer je njim obeleženo 700 godina postojanja naše svetinje manastira Gračanice. Učestvovala sam na koncertu sa numerom „Ne dam“ i „Veseli se srpski rode“, kazala je Anđela Perić iz Gračanice.

„Došala sam da podržim drugare koji su danas učetvovali, zadovoljna sam veoma. Na koncertu sam učestvovala sa pesmom „Lepe moje crne oči“, „Oj Kosovo, Kosovo“ i “Ajde Jano“, istakla je učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Pripremljenim muzičkim programom bila je zadovoljna i publika, koja se odazvala u velikom broju.

„Koncert je bio odličan. Pojavili su se mladi talenti, koji treba svakako da nastave svoje obrazovanje. Nijedna varošica u celoj Srbiji nemam ovakve manifestacije povom obležavanja Vidovdana kao Gračanica“, kazao je Ljuba Maksimović iz Gračanice.

„Sve je bilo lepo, najbolji deo na koncertu bio je kada je moj sin počeo da svira harmoniku“, kazao je ponosni otac Nenad Stojković iz Parteša.

Učesnici manifestacije su na kraju večeri dobili zahvalnice, a koncert je završen tradicionalnom pesmom „Oj Kosovo, Kosovo“, uz čije je taktove aplaudirala oduševljena publika.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021
U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’
U Novom Sadu je, zahvaljujući Privrednoj komori Vojvodine organizovana još jedna retrospektivna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Svečano otvaranje je zakazano sa četvrtak, 2. decembar, u 14.00 časova.
  • 01.12.2021
Vušurović: Dokumentarni film je žanr budućnosti
Dokumentarni film je zasnovan na stvarnim događajima i to je osnovna razlika između ovog žanra i igranog filma, ukazuje Aleksandra Vušurović iz Beldoksa.
  • 01.12.2021