Vesti
Kultura

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice

Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Detalj sa koncerta (Foto Kim)

Manastir Gračanica ove godine obeležava 700 godina postojanja, ali i upokojenja njegovog ktitora Kralja Milutina.

Velika sala Doma kulture bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je uživala u veličanstvenom programu koji su pripremili učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“, kao i solisti hora „Simonida“ iz Gračanice, kao i hora „Stevan Hristić“ iz Stanišora, ali i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce.

"S obzirom da je ovo godina jubileja manastira Gračanica, ali i smrti Kralja Milutina osetili smo potrebu da se ovaj jubilej obeleži kroz pesmu", kazao je đakon Bratislav Bogdanović.

„Naši dirigenti su u proteklom periodu, koliko su epidemiloške mere dozvoljavale radili i pripremali se preko društvenih platformi sa manjim brojem učenika, ali uspeli su da u zadnjoj nedelji pred koncert rade svi zajedno, i spremni smo za nastup. Ovo je veoma važna godina sa srpski narod, kao što je bila važna 2019. godina, kada je bio jubilej postojanja SPC, kao što je važan i svaki naš manstir, bilo da je na prostoru Kosova i Metohije ili u svetu“, istako je Bogdanović i dodao da manastir Grčanicu posećuju ljudi iz različitih delova zemlje, kako bi se divili lepoti fresaka ali i upoznali arhitekturu.

Aleksandar Gudžić, isred Doma kulture Gračanica povodom jubileja manastira, kazao je da je on deo srpskog nacionalnog identiteta.

„Manastir Gračanica je ne samo važan kulturni i verski spomenik, već je i deo srpskog nacionalnog identiteta, deo svetske kulturne baštine. Ovo je tek početak obeležavanja jubileja Gračanice, u narednom periodu ćemo imati niz izložbi na temu Gračanice“, poručio je Gudžić.

A da je jubilej sedam vekova manastira Gračanice bitan, složili su se i direktori muzičkih škola iz Gračanice i Štanišora.

„Bitan dan kako za Gračanicu, tako i za celokupan srpski narod. Tokom koncerta iz naše škole učestvovali su učenici na harmonici, klaviru i naravno tu je hor sa par numera “, kazao je direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“, Andrija Jović.

Zadovoljstvo što imaju priliku da se predstave pred gračaničkom publikom nije krio ni direktor muzičke škole „ Stevan Hristić“, Ivan Bovanović. „Na svim jubilejima je značajno učestvovati , ali ovo je poseban. Učestvovanje povodom 700 godina manastira Gračanice je naš najemotivniji nastup“, kazao je on za RTV Kim.

Nakon završetka koncerta učesnici, ali i publika bili su pod jakim utiskom i nisu krili emocije koje su ih savladale.

„Prezodovljna sam koncertom, jer je njim obeleženo 700 godina postojanja naše svetinje manastira Gračanice. Učestvovala sam na koncertu sa numerom „Ne dam“ i „Veseli se srpski rode“, kazala je Anđela Perić iz Gračanice.

„Došala sam da podržim drugare koji su danas učetvovali, zadovoljna sam veoma. Na koncertu sam učestvovala sa pesmom „Lepe moje crne oči“, „Oj Kosovo, Kosovo“ i “Ajde Jano“, istakla je učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Pripremljenim muzičkim programom bila je zadovoljna i publika, koja se odazvala u velikom broju.

„Koncert je bio odličan. Pojavili su se mladi talenti, koji treba svakako da nastave svoje obrazovanje. Nijedna varošica u celoj Srbiji nemam ovakve manifestacije povom obležavanja Vidovdana kao Gračanica“, kazao je Ljuba Maksimović iz Gračanice.

„Sve je bilo lepo, najbolji deo na koncertu bio je kada je moj sin počeo da svira harmoniku“, kazao je ponosni otac Nenad Stojković iz Parteša.

Učesnici manifestacije su na kraju večeri dobili zahvalnice, a koncert je završen tradicionalnom pesmom „Oj Kosovo, Kosovo“, uz čije je taktove aplaudirala oduševljena publika.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022