Vesti
Kultura

"Кolo" i "Venac" nastupaju u Beogradu

Nacionalni ansambli ”Кolo” i ”Venac” će večeras 1. jula u MTS dvorani u Beogradu sa početkom u 20 časova prvi put u istoriji deliti scenu na umetnički podjednak način, saopšteno je iz Ansambla "Venac".

Detalj sa zajedničkog nastupa u Gračanici (Foto Fejsbuk/Ansambl Venac)

Posetioci ovog dvočasovnog umetničkog spektakla, kako se navodi, uživaće u raznovrsnim narodnim igrama, pesmama i igrama srpskog življa.

"Pretpremijera ovog koncerta održana je 11. juna u Gračanici, a sada i publika u Beogradu imaće priliku da uživa u ovom spektaklu.
Zajedničkim radom dva profesionalna ansambla na najbolji način prevazilaze se izazovi u očuvanju naše tradicije i kulture i prenosi se na mlađe naraštaje".

Кoncert je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Podsećaju da su Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Кolo“ uoči zajedničkog koncerta u Gračanici 11.6.2023. godine potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji dva državna ansambla.

"Izgradnjom međusobnog poverenja i zajedničkim radom na prevazilaženju izazova u scenskom folkloru, dva nacionalna ansambla nastoje da budu primer saradnje u službi kulture", zaključuje se u saopštenju Ansambla "Venac".Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023