Vesti
Kultura

Književno-muzičko veče Dejana Cukića u Mitrovici

Književno-muzičko veče Dejana Cukića, istaknutog srpskog muzičara, novinara, publiciste, pisca i prevodioca, biće priređeno u četvrtak, 17. novembra u sali Mitrovačkog dvora sa početkom u 18.00 časova.
 • 15.11.2022
 • 13:01 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Mitrovica sever, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 150
Književno-muzičko veče Dejana Cukića u Mitrovici
Dejan Cukić na koncertu u Nišu, avgust 2022. (Foto GO Medijana)

Organizator književno-muzičke večeri Dejana Cukića je Kulturni centar "Dragica Žarković" pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Cukić je svoju muzičku karijeru započeo u grupi Dizel. Nakon napuštanja prvog benda, došao je u grupu Tilt, a zatim u Bulevar, sa kojim je snimio dva studijska albuma. Po raspadu ove grupe je postao član sastava Bajaga i instruktori. Tu je ostao sve do objavljivanja albuma Jahači magle (1987), kada je osnovao svoju novu grupu - Spori ritam bend.

Po raspadu Bulevara, počeo je da se bavi rok-novinarstvom za Politikin časopis Rok 82 (kasnije Rok). Uradio je veliki broj intervjua sa svetskim rok-zvezdama: Dajer Strejts, Juraja Hip, Sakson, Tinom Tarner, Stingom, Kim Vajld... Bio je jedan od urednika časopisa Žica (izlazio tokom 2001). Redovno piše za Politikin Zabavnik.

Od 2014. godine je radio kao scenarista RTS-ove muzičke emisije "Tri boje zvuka", nastale po uzoru na BBC-jev serijal "Kasno uveče" sa Džulsom Holandom.

Od 5. oktobra 2020. na Radio Beogradu 202 uređuje i vodi muzičku emisiju "Širom zatvorenih očiju - Ode ponedeljak!", u kojoj povremeno i svira uživo. Emisija je na programu svakog ponedeljka u ponoć.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
 • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
 • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
 • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
 • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
 • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
 • 29.11.2022