Vesti
Kultura

Književno veče posvećeno akademiku Adamu Puslojiću u „Akvarijusu“

Književno veče posvećeno nedavno preminulom pesniku Adamu Puslojiću održano je u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
Književno veče posvećeno akademiku Adamu Puslojiću u „Akvarijusu“
Detalj sa književne večeri (Foto Radio Mitrovica Sever)

Članovi Društva književnika Kosova i Metohije govorili su Puslojevićevom stvaralštvu, čitali njegove pesme, pesme koje su njemu posvećene, a prisutne upoznali sa njegovim likom i delom.

Predsednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić kaže da je velika čast govoriti o akademiku Puslojiću, velikom rodoljubu i čoveku koji je iskreno govorio i pisao o Kosovu i Metohiji.

„On mi je jednim prilikom kazao da svake večeri kada legne da spava, a inače je bio vernik, on se pomoli za spas svoje duše i za spas Kosova i Metohije, i kada se se probudi ujutru, budi se sa zamišljenom slikom Kosova i Metohije ispred sebe“, navodi Sovrlić.

Zbog izraženog osećaja za pravdu i razumevanje, ljubav prema Kosovu i Metohiji je za njega bila pitanje časti, čojstva i postojanja, kaže Sovrlić i dodaje da je Puslojić bio i veliki kosmopolit.

„Njegove zasluge su i kroz književno delo, koje je ogromno, jer je on jedna velika književna gromada. Svakako, zaslužio je da se u njegovo ime priredi jedno književno veče, pre svega prema jednom vitezu negotinske krajine, odakle je i on. Mi smo ga u šali nazivali „Hajduk Veljko“ , jer je on zaista bio pravi vitez i živeo je za Kosovo i Metohiju. Svima nama je bio prijatelj i mi smo ga smatrali za velikog i prvog brata, jer znamo da je Adam bio prvi među nama. Čovek se takav rađa. Ljubav prema Kosovu i Metohiji je za njega bila pitanje časti, čojstva i uopšte postojanja. Znao je da prvo moramo da budemo ljudi, pa posle Srbi, pa posle toga sve ostalo. Nikada nije mrzeo nijedan narod i njegova ljubav ne može da se ospori“, rekao je Sovrlić.

Književni kritičar Aleksandar Dunđerin ističe da je Puslojić u poslednjoj fazi stvaranja bio izuzetno naklonjen Kosovu i Metohiji i da su oni bili središnji opus njegovog stvaralaštva. Međutim, kako kaže, njegovo stvaralaštvo je i mnogo šire od toga i seže u ranije vreme.

„On je bio jedan od vodećih avangardnih pesnika, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka. Imao je i svoj pravac, „klokotrizam“, tako da je i ondašnja književna kritika njega smatrala inovatorom u pogledu forma i eksperimenata sa jezikom u poeziji. To je jedan od velikih značaja, koje moramo imati na umu kada pominjemo Adama Puslojića, jer je ostao u istorijskim pregledima književnosti, zahvaljujući njegovoj početnoj fazi u prve dve decenije stvaralaštva“ , smatra Dunđerin.

Druga značajna stvar, koja ga karakteriše kao velikog stvaraoca i zbog čega je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu, je rad na razumevanju kulture Srba i Rumuna, koje je unapredio i podigao na viši nivo.

„Naime, ne bi srpski čitaoci poznavali savremenu rumunsku poeziju ili savremenu filozofsku misao Rumunije, da nije bilo Adama Puslojića. On je bio član Rumunske akademije nauka, upravo zato što je zadužio i Rumuniju, rumunsku kulturu, jer ju je u Srbiji predstavio na najbolji mogući način ali je isto tako prevodio srpske stvaraoce na rumunski jezik. Veza između srpske i rumunske kulture u savremenom dobu se ne može posmatrati bez Adama Puslojića“, navodi Dunđerin.

Tokom večeri emitovani su video prilozi o Adamu Puslojiću, a prisutni su bili u prilici da nabave knjige njegovih pesama i prevoda.

Društvo književnika Kosova i Metohije je 2019. godine Adamu Puslojiću u PKC „Akvarijus“ uručilo „Veliku gramatu“ , gde se svojom poezijom predstavio mitrovačkoj publici.

Adam Puslojić je rođen 1943. godine u selu Kobišnica kod Negotina, u porodici vlaškog porekla. Dobitnik je velikog broja prestižnih pesničkih i prevodilačkih nagrada u Srbiji i Rumuniji. Preminuo je 31. decembra 2022. godine. Sahranjen je 9. januara 2023. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Veliki broj pesama i knjiga Adama Puslojića koje tematizuju Kosovo i Metohiju kao i njegova emotivna veza sa Kosovom i Metohijom bili su razlog održavanja ovakve književne večeri, koja je priređenja u njegovu čast.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023